Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Musisk hjerneforsker bliver adjungeret professor på AU

Lauren Stewart har mange års erfaring med musikterapeutisk behandling af sygdomme. Nu bliver hun adjungeret professor på Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet.

05.07.2016 | Ida Kirstine Thomsen

Adjungeret professor Lauren Stewart.

Adjungeret professor Lauren Stewart.

Kan det at synge i kor, mens man er gravid, forebygge en senere fødselsdepression?  Og kan musikterapi have helbredende virkning på lammede muskler? Spørgsmål som disse er hverdag for britiske professor Lauren Stewart, der beskæftiger sig med kognitiv neurovidenskab inden for musik.

Internationalt islæt i ledelsesteamet

Lauren Stewart er til daglig professor i psykologi ved Goldsmiths Universitet i London. Siden juni 2015 har hun desuden været en del af ledelsen på Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet, hvor hun nu bliver adjungeret professor. Centret er et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium. Det er det første af sin slags i Europa.

”Jeg er utrolig glad for at blive en officiel del af leder-teamet på det relativt nye center. Professoratet cementerer og formaliserer det tætte forhold, jeg allerede har til Aarhus Universitet og det fantastiske lærings- og innovationsmiljø, man finder der,” fortæller Lauren Stewart.

Lauren Stewart har udgivet mere end 70 artikler i emner, der alle på forskellige måder omhandler hjernen. For eksempel har hun undersøgt hjernens indlæring og plasticitet, og studeret, hvad der foregår i hjernen, hvis mennesker er tonedøve. Men det er især området, der omhandler behandling og terapi med basis i musik, som hun har brugt meget af sin forskningstid på.

Opfordrer til genoptræning i hjemmet

Den nye AU-professor arbejder på forskellige tiltag, der skal få patienter efter et slagtilfælde til at tage imod et genoptræningsforløb i eget hjem. Øvelserne kan udføres til patienternes yndlingsmusik, og det øger motivationen og effekten af genoptræningsforløbet - bl.a. fordi patienterne kan lave mange flere gentagelser af øvelserne, end hvis de ikke lyttede til musikken samtidig.

Lauren Stewart mener, at hendes og centrets forskning kan være til gavn inden for flere discipliner. Resultaterne er relevante for professionelle inden for musikpsykologi, musik i uddannelse eller musikteknologi, og samtidigt vigtige for musikterapeuter, folkesundhedseksperter og andre, der er beskæftiget inden for sundhedsområdet.

Lauren Stewart tiltrådte sit professorat den 1. juni 2016.

Yderligere oplysninger

Adjungeret professor Lauren Stewart
Aarhus Universitet – Institut for Klinisk Medicin, Center for Music in the Brain og
Goldsmiths University of London
l.stewart@gold.ac.uk


Navnenyt, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Health, Institut for Klinisk Medicin