Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

3R-pris til Birgitte Kousholt på IKM

Dyrlæge Birgitte Kousholt fra Institut for Klinisk Medicin modtager årets 3R-pris for at højne kvaliteten af dyreforsøg via de systematiske litteraturstudier, som alle gode forskningsprojekter hviler på – men som dyreforskningen ikke har haft tradition for at prioritere så højt.

06.11.2018 | Nanna Jespersgård

Går vi systematisk til værks med litteraturen, kan vi både skære ned på antallet af forsøgsdyr og forbedre translationen til menneskers sygdomsproblematikker, forklarer Birgitte Kousholt. Foto: Privat.

Birgitte Kousholt fra Institut for Klinisk Medicin får nu en håndfast anerkendelse i form af 3R-prisen for sit arbejde med at forbedre kvaliteten af dyreeksperimentelle studier.

Prisen uddeles af Danmarks 3R-center, som arbejder målrettet for replacement, reduction og refinement ift. dyreforsøg. De 3 r-ord dækker over det at finde alternativer til dyreforsøg, reducere antal dyr i forsøg samt give de dyr, som fortsat anvendes i forsøg, de bedst mulige forhold.

Birgitte Kousholt, som er dyrlæge og ph.d., får prisen for sit arbejde med at introducere en systematisk videnskabelig baseret metode til gennemgang af præklinisk forskningslitteratur. Flere prækliniske videnskabelige artikler fremstår desværre af så tvivlsom kvalitet, at det ikke giver mening at basere sine hypoteser på dem (mere om den problemstilling i artiklen Bedre dyreforskning kræver holdbare litteraturanalyser).

”Går vi omvendt systematisk til værks i forhold til, hvad der er forsket i tidligere og tager kritisk stilling til tidligere resultater, får vi anderledes brugbare resultater. Vi kan både skære ned på antallet af forsøgsdyr og forbedre translationen til menneskers sygdomsproblematikker,” siger Birgitte Kousholt, der selvfølgelig er utroligt glad for prisen.

Understøtter ansvarlig forskningspraksis

”Ikke mindst er jeg glad for anerkendelsen af det arbejde, vi lægger i AU-gruppen AUGUST, hvor vi får forenet indsatsen omkring 3R med universitetets målsætning om ansvarlig forskningspraksis og excellence in science. Alt sammen til gavn for både dyr og mennesker, siger Birgitte Kousholt.

AUGUST eller Aarhus University Group for Understanding Systematic Reviews and Metaanalyses in Translational Preclinical Science er grundlagt af Birgitte Kousholt i samarbejde med professor Gregers Wegener, ligeledes Institut for Klinisk Medicin.

Prisen blev uddelt i dag på Danmarks 3R-centers Symposium 2018. Prisen ledsages af 10.000 kroner.


Kontakt:

Dyrlæge, ph.d. Birgitte S. Kousholt
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
De kirurgiske Forskningslaboratorier
Mobil: 23 98 77 90
Mail: birgitte.kousholt@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Bevillinger og priser, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health