Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

5 AU-forskere modtager ELITEFORSK-priser

To topforskere og tre forskningstalenter fra Aarhus Universitet er blandt modtagerne af EliteForsk-priserne 2019, der torsdag den 28. februar 2019 blev uddelt ved en højtidelighed i Operaen i København.

27.02.2019 | Ida Hammerich Nielson

Professor Peter Teglberg Madsen forsker i dyrs sansefysiologi med fokus på marinedyrs brug af lyd samt effekter af støj på havmiljøet. Foto: Søren Kjeldgaard

Professor Niels Jessens forskning er rettet mod type 2-diabetes, som er et alvorligt klinisk- og folkesundhedsproblem. Foto: Søren Kjeldgaard

Hvert år hædrer den danske uddannelses- og forskningsminister fem af dansk forsknings frontløbere med en EliteForsk-pris. Priserne skal skabe opmærksomhed om topforskningen i Danmark og bidrage til at synliggøre danske forskeres vigtige indsats i videnskabens tjeneste.

To forskere fra Aarhus Universitet modtager EliteForsk-prisen 2019:

Peter Teglberg Madsen, professor ved Institut for Bioscience og Niels Jessen, professor ved Institut for Biomedicin.

Peter Teglberg Madsen forsker i dyrs sansefysiologi med fokus på marinedyrs brug af lyd samt effekter af støj på havmiljøet. Han har udviklet avanceret måleudstyr, som monteres direkte på hvalernes hud med sugekopper. Dette har medført helt unik forskning, der har gjort det muligt at kombinere fysiologiske målinger med adfærdsstudier af dyr under deres naturlige dyk i oceanerne.

Læs portræt af Peter Teglberg Madsen

Niels Jessens forskning er rettet mod type 2-diabetes, som er et alvorligt klinisk- og folkesundhedsproblem. Niels Jessen har gennemført en række studier, som har kastet lys over fedtvævs og musklers rolle i udviklingen af diabetes. Han har afdækket de grundlæggende mekanismer bag insulin- og ikke-insulin-afhængig sukkeroptagelse i vævene, herunder hvordan fysisk aktivitet påvirker insulins virkninger.

Læs portræt af Niels Jessen

EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 går til forskningsaktiviteter.

EliteForsk-rejsestipendier til talentfulde ph.d.-studerende
Ved konferencen blev der også uddelt 20 EliteForsk-rejsestipendier til lovende forskningstalenter. Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal anvendes til længerevarende studieophold ved stærke internationale forskningsmiljøer.

Tre af prismodtagerne er fra Aarhus Universitet:

Kasper Glerup Lauridsen, Institut for Klinisk Medicin

Anne Maj van der Velden, Institut for Klinisk Medicin

Kristian Knakkergaard Nielsen, Institut for Fysik og Astronomi

Ved konferencen deltager udover uddannelses- og forskningsministeren personligt inviterede prismodtagere, forskere og repræsentanter for den danske forskningsverden.

Blandt tidligere modtagere af EliteForsk-prisen fra Aarhus Universitet er blandt andre Hanne Christine Bertram, professor i fødevarer, Liv Hornekær, lektor i Fysik og Rubina Raja, professor i Arkæologi.

Læs mere om EliteForsk

 

�3[��

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Forskning, Videnskabelig medarbejder