Studenternes Hus har netop fejret sit første halve århundrede som mødested for studerende, samlingspunkt for nogle, der aldrig blev kandidater, og musikscene for hele byen.
24.10.2014 |
Store rocknavne kom omkring scenen i Stakladen, jazzgiganter har været der, Wolf Biermann og Mikis Theodorakis fik her Aarhus-studenternes hæder som æreskunstnere. Jørgen Nash og Jens Jørgen Thorsen lavede happening foran et måbende publikum, og som alternativ til universitetets årsfest arrangerede Studenterforeningen i 1970 liveshow med 12 medvirkende.
Jo, hvis man opsøger tidligere studerende ved Aarhus Universitet med tilstrækkelig mange år bag sig, så kan det lyde som det ”studentens slaraffenland” som en avis i 1964 omtalte det nyindviede Studenternes Hus.
Meningen med huset var netop at give plads til det, ”som ikke umiddelbart har noget nyttigt formål”, som bestyrelsesformanden, juraprofessor Thøger Nielsen, sagde ved indvielsen.
Gratis glæder for de studerende
Så her flyttede piberygende studerende skakbrikkerne rundt under røgskyerne, og verdenssituationen blev vendt i Wegners ”bamsestole”, hvor man gratis kunne læse dagens aviser.
Kælderen bød på gratis bad og finsk sauna, hobby- og fjernsynsrum og ikke mindst ”studenternes ølkælder” – den senere Studenterbaren, hvor Top, Thor og Tuborg nu er afløst af Universitetsbaren, som Danske Ølentusiaster har hædret for et righoldige udvalg af kvalitetsøl.
Starthalvfjerdsernes studenterslogan om et universitet for alle ændrede Studenternes Hus til et slags aktivitetshus for alle aarhusianere. Den ny åbenhed gav plads til generalforsamlinger i fagforeninger, fejring af jubilæer, frimærke- og skakklubber og bankospil, der blev afviklet dør om dør med møderne i de kristelige, faglige og politiske foreninger.
I 1980’erne falmede Stakladens betydning for den rytmiske musik, der fandt andre scener i byen. De store studenterpolitiske møder i kølvandet på studenteroprør og faktionskampe var allerede dengang ligeså meget fortid som det sagnomspundne ”Spørg Århus” og professorvældet.
I forbindelse med jubilæet er alumneportalen dykket ned i historien, som tidligere studerende husker den.
Konkurs og en ny start
Økonomiske problemer sendte i begyndelsen af 1990’erne Studenternes Hus ud i en konkurs. Den medførte, at de studerende mistede flertallet i Studentersamvirket, der måtte overlade driften til den nystiftede Studenterhusfond.
Herefter blev huset i nogle år primært arbejdsplads for dele af universitetets administration. Men måske er Studenternes Hus ved indløse den 50 år gamle ambition om at være samlingssted for studerende fra hele Aarhus.
Studenterhus Aarhus flyttede nemlig for et par år siden fra den gamle Toldbod på havnearealerne ind i huset på Ndr. Ringgade, og musiklivet er ved at genindtage scenen i den nyrestaurerede Stakladen.
I forbindelse med jubilæet er alumneportalen dykket ned i historien, som den huskes af tidligere studerende.