Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

62 millioner kr. til nyt grundforskningscenter på Health

Professor Anders Nykjær fra Institut for Biomedicin og hans forskningsgruppe modtager bevillingen fra Danmarks Grundforskningsfond. Målet er at forstå, hvordan emotionelle indtryk påvirker vores langtidshukommelse.

19.04.2017 | Mette Louise Ohana

Professor Anders Nykjær. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

Det er over 15 år siden, at to fly fløj ind i World Trade Centers tvillingetårne. Alligevel husker de fleste, hvor de var den 11. september 2001. Mens næsten ingen husker, hvor de var samme dato året før eller efter.

Graden af følelsesmæssige påvirkninger har vist sig at have stor indflydelse på, hvor godt vi husker begivenheder. Men hvordan husker hjernen? Man ved fra forskningen, at langtidshukommelsen er afhængig af proteinsyntese. Det nye grundforskningscenter Center for PROteins in MEMOry vil forsøge at finde frem til, præcist hvilke proteiner, der spiller en rolle for langtidshukommelsen, og hvordan de interagerer.

Kan føre til bedre behandling af psykiatriske sygdomme

Forskningen kan hjælpe med at identificere molekylære mål for behandling af sygdomme, der er koblet til hukommelsen f.eks. angst, posttraumatisk stress, afhængighedssygdomme og depression.

”Ved hjælpe af forskellige teknikker kan vi tænde og slukke for den emotionelle hukommelse i mus. Det giver os mulighed for at undersøge de molekylære mekanismer, der ligger bag. Ved at forstå, hvordan hjernen fungerer på dette område, kan vi forhåbentlig i fremtiden blive bedre til at behandle flere psykiatriske sygdomme, fortæller professor Anders Nykjær fra Institut for Biomedicin, der fik den glade besked fra Danmarks Grundforskningsfond lige op til påske. Et opkald han – apropos forskningsområdet - formentlig vil kunne huske rigtigt godt også om mange år.  

Internationalt og dynamisk forskningsmiljø

Grundforskningscentret – som i daglig tale kommer til at lyde navnet PROMEMO bliver murstensløst, og bevillingen dækker seks års forskning. Forskningsgruppen er bevidst sammensat af både unge talenter og erfarne forskere, ligesom der er lagt stor vægt på at skabe et internationalt miljø ikke bare i forskningsgruppen, men også i det kommende arbejde. Forskningsgruppen består af:

  • Professor Anders Nykjær fra Institut for Biomedicin, DANDRITE og neurokirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital
  • Professor Marco Capogna fra Institut for Biomedicin og DANDRITE
  • Professor Poul Nissen fra Institut for Molekylærbiologi og genetik og DANDRITE
  • Lektor og gruppeleder Sadegh Nabavi fra DANDRITE
  • Adjunkt Hanne Poulsen fra Institut for Molekylærbiologi og genetik og DANDRITE
  • Adjunkt Magnus Kjærgaard fra iNANO, AIAS og DANDRITE

Se her hvad Danmarks Grundforskningsfond skriver om de  ti nye grundforskningscentre, som støttes med i alt 1 mia. kroner.

Kontakt

Professor Anders Nykjær
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og DANDRITE
Tlf. 28 99 23 84
an@biomed.au.dk

 

 

Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Navnenyt, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder