Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet fejrer 88 års fødselsdag

Talentfulde studerende, traditionsrig fællessang, tankevækkende taler og en æresalumne, der havnede på Aarhus Universitet ved et tilfælde. Det var nogle af ingredienserne, da Aarhus Universitet fejrede sin 88 års fødselsdag.

08.09.2016 | Ida Hammerich Nielson

Fire talentfulde studerende modtog Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s rejselegat. Foto: Lars Kruse

Pensioneret cheflæge Anne Thomassen blev årets æresalumne 2016. Foto: Maria Randima

Aarhus Universitet udnævnte fire æresdoktorer. Foto: Lars Kruse

Professor Jørgen Elklit modtog Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris. Foto: Lars Kruse

Professor MSO Jeppe Bundsgaard modtog Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris. Foto: Lars Kruse

Aulaen dannede rammen om den traditionsrige fejring af Aarhus Universitets årsfest fredag d. 9. september 2016. Blandt deltagerne til højtideligheden var borgmester Jacob Bundsgaard samt repræsentanter fra bl.a. erhvervslivet, universitetet og det lokale politiske liv.

Mens de studerende fejrede dagen i Universitetsparken med Idrætsdag, var der masser af musik, priser og taler i Aulaen.

En af dagens talere var bestyrelsesformand for Aarhus Universitet Michael Christiansen, som indledte sin tale med at konstatere, at det var hans sidste, idet han at han træder ud af bestyrelsen i begyndelsen af de nye år.

”Mine år som bestyrelsesformand her på universitetet har lært mig, at universitetsledelse er noget meget specielt. Det er vigtigt, at ledelse sker i konstant dialog med forskerne og i respekt for det særegne ved forskningens natur. Forskning skal ledes, men forskning skal også have frihed – det er udfordringen for universitetets ledelse,” sagde Michael Christiansen.


Rektor: Tak til medarbejderne

Rektor Brian Bech Nielsen brugte anledningen til at rose universitetets medarbejdere for en flot og helhjertet indsats:

”Det gælder det videnskabelige personale, men sandelig også de tekniske og de administrative medarbejdere. I bidrager alle til den helhed, der udgør universitetet. Så kære gæster, I må meget gerne sende de tilstedeværende medarbejdere et anerkende blik og et velment klap på skulderen – de har helt ærligt fortjent det. Ikke mindst fordi - de holder fanen højt i en tid, hvor vores sektor er under pres”, sagde Brian Bech Nielsen.

Æresalumnen: Aarhus Universitet og hospitalerne hænger sammen
Traditionen tro blev årets æresalumne udnævnt: Dr.med. og tidligere cheflæge Anne Thomassen, som blandt andet har været formand for Kræftens Bekæmpelse og som initiativtager til landets første Center for Voldtægtsofre. Anne Thomassen kom i sin tale ind på det tætte forhold mellem universitetet og hospitalerne i Aarhus.

”Aarhus Universitet og hospitalerne har altid hængt uløseligt sammen – og det bør de fortsat gøre. Samarbejdet mellem Universitet og Hospital har nydt godt af det tætte naboskab – især langs Nørrebrogade – som et indforstået ældre ægtepar – med samme udtryk – den ene bare lidt mere rød end den anden. Lad det sammenhold fortsætte – også efter fraflytningen af hospitalerne til Skejby. Heldigvis er Klinisk Institut allerede derude,” sagde Anne Thomassen.

Studerende Isabella Møller: Husk det frivillige arbejde
Dagens repræsentant for de studerende, Isabella Møller, stud.ling.merc. i spansk, fortalte om sit frivillige arbejde under studierne og udtrykte bekymring over konsekvenserne af de politiske reformer på uddannelsesområdet.

”Jeg frygter, at man i den politiske kamp for at få de studerende hurtigere ud på arbejdsmarkedet glemmer værdien og potentialet for læring og udvikling, der ligger både i og uden for forelæsningssalene. Et potentiale, der befinder sig derude, hvor man ikke er helt sikker på, om man kan bunde, og som derfor kræver de rette rammer og betingelser for at kunne blive indfriet, ” sagde Isabella Møller.

Læs talerne fra årsfesten

Flere udnævnelser og priser
Traditionen tro blev der uddelt en række priser til Årsfesten. Modtagerne var:

Pensioneret cheflæge Anne Thomassen, æresalumne 2016

Professor MSO Jeppe Bundsgaard, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris

Professor Jørgen Elklit, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris

Fire studerende modtog Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s rejselegat

Følgende fire blev udnævnt til æresdoktor: 

Professor Nikolas Rose

Professor Paul Bruce Corkum

Professor Charles Dinarello

Professor Emeritus Richard Max Burton

 

Se flere billeder fra dagen


Se eller gense højtideligheden i Aualen

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Ekstern målgruppe