Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus bliver fysikkens hovedstad for en stund

Aarhus Universitet sætter scenen for et internationalt topmøde for fysikkens verden, når Institut for Fysik og Astronomi i juni byder danske og udenlandske eliteforskere velkommen til den 11. European Conference on Atoms, Molecules and Photons – ECAMP11.

14.06.2013

Ved 100-året for Niels Bohrs atommodel har Aarhus Universitet værtsskabet for et internationalt topmøde for fysikkens verden.

Atom betyder ”udelelig” på græsk, og for rundt regnet 150 år siden stemte det navn overens med den opfattelse, videnskaben havde af atomets opbygning. For 100 år siden skabte en ung dansker furore blandt sine fysiker-kolleger, da han opsatte en teori for, at elektroner i et atom kredser om en kerne, og at disse elektroner kan skifte bane og dermed afgive en lille energiudladning. Det, der siden blev en grundsten for kvantefysikkens revolution, som stort set hele vores fysiske forståelse er grundet på i dag.
 
”Vi er meget stolte over, at vi på Aarhus Universitet får æren af værtsskabet for denne internationale begivenhed på 100 året for Niels Bohrs atommodel. Hans arbejde og, dengang, skelsættende tanker har haft en stor betydning for fysikkens videnskabelige udvikling. I dag er det et omfattende område, hvor der opnås spektakulære resultater verden over,” siger professor og institutleder Lars H. Andersen fra Institut for Fysik og Astronomi.
 
Konferencen, der afholdes hvert tredje år, løber af stablen fra d. 24. til d. 28. Juni, hvor det videnskabelige program inkluderer foredrag fra Nobelpristageren Serge Haroche, der modtog prisen i 2012 for sit arbejde med fotoner, danske Lene Vestergaard Hau, der har formået at bremse lyset, samt AU-fysikeren Jeffrey Hangst, der er forskningsleder for en gruppe, der som de første i verden udfører præcisionsmålinger på antistof.
 
”Det er en fornøjelse at byde velkommen til fremtrædende fysikere fra ikke blot hele verden, men også fra en bred palet af de videnskabelige grene, hvor deltagerne i dag udgør atomfysikkens pionerer indenfor hvert deres særlige område,” siger Lars H. Andersen.

Se det fulde program på hjemmesiden for ECAMP11: www.ecamp11.au.dk/

Et historisk indblik
Konferencen starter med et helt specielt indblik i atomfysikkens ”ungdom”. Det sker, når det prisbelønnede teaterstykke ”Copenhagen” gæster Musikhuset mandag d. 24. Juni. Stykket genfortæller et historisk møde mellem Niels Bohr og den tyske fysiker Werner Heisenberg under 2. Verdenskrig. Et møde, der siden har afstedkommet diskussioner, da de to fysikere begge arbejdede med nye, banebrydende erkendelser inden for  atomfysikken, som kunne udnyttes til skabelse af A-Bomben. Billetkøb til forestillingen er muligt for abonnenter på AU Science and Technology’s Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

For billetter til ”Copenhagen” se www.scitech.au.dk/foredrag
 
Fokus på Bohr
I forbindelse med ECAMP11 sætter Aarhus Universitet fokus på Niels Bohr og hans epokegørende atommodel. Samtiden anså den for både sær og vild, mens nutidens fysikere ganske vist ikke ville være Bohrs model foruden, men dog kalder den for lodret forkert sine steder.
 
Newsroom er det nye nyhedshjemmeside fra Aarhus Universitet. Her er der samlet artikler og ekspertlister, der viser flere sider af modellen og personen Bohr.
 

Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Arrangement