Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus er centrum for international konference om velfærdsstatens fremtid

Hvordan overlever velfærdsstaten? Det er temaet, når Aarhus Universitet og Aarhus Kommune byder velkommen til MatchPoints Seminar 24.-26. maj 2018. Deltagere på konferencen kan bl.a. møde den amerikanske Nobelprismodtager James Heckman, en lang række eksperter, politikere, debattører og praktikere fra velfærdsområdet - samt de to velfærdsrobotter Norma og Silbot. Konferencen er åben for offentligheden, og tilmeldingen er åben.

25.01.2018 | Ida Hammerich Nielson

Kan robotterne redde velfærden? Hør debatten og mød selv robotten Norma på MatchPoints Seminar 2018.

Investeringer i tidlig indsats for udsatte børn giver et betydeligt økonomisk afkast til samfundet. Det mener økonom og Nobelprismodtager James Heckman, som er keynotespeaker på MatchPoints Seminar 2018.

Velfærdsstaten er en af den vestlige verdens største bedrifter. Bliver du syg, venter gratis behandling på hospitalet. Mister du jobbet, står staten klar med kontanthjælp. Men velfærdsstaten står over for store udfordringer. Der bliver flere ældre i forhold til yngre, individualiseringen presser fællesskabet, indvandring og udenlandsk arbejdskraft udfordrer økonomien - og robotter står klar til at servicere de syge og ældre.

Hvordan bevarer vi velfærdsstaten i fremtiden – hvis vi overhovedet skal bevare den i dens nuværende form? På MatchPoints Seminar 2018 mødes eksperter, ansatte i velfærdsstaten, borgere med interesse for velfærd og politikere for at udveksle ideer og debattere fremtidens udfordringer.

”Velfærd og velfærdsstatens fremtid er noget, der vedrører os alle – nu og i fremtiden - og det har længe været centrale temaer for forskning på Aarhus Universitet. Derfor er vi glade for sammen med Aarhus Kommune at kunne invitere danske, nordiske og internationale forskere til MatchPoints Seminar i 2018, der således fanger én af tidens allerstørste udfordringer. Vi håber, at mange vil finde det interessant tage del i diskussionerne om forskernes konklusioner, ” siger Professor Jørgen Elklit, leder af MatchPoints 2018.

MatchPoints 2018 får blandt andet besøg af den amerikanske stjerneøkonom og nobelprismodtager James Heckman, der har påvist sammenhængen mellem børnevelfærd og store langsigtede samfundsmæssige gevinster, samt den britiske økonomiprofessor Guy Standing, der er fortaler for borgerløn.

Kan frivillighed redde velfærden?
Aarhus Kommune er medarrangør af MatchPoints 2018, og borgmester Jacob Bundsgaard ser store perspektiver i at sætte fokus på velfærd. Aarhus er Europæisk Frivillighovedstad i 2018, og et vigtigt spørgsmål i denne forbindelse er, hvordan kommune og frivillige fra civilsamfundet kan samarbejde om velfærd.

”Vi står midt i en spændende tid, hvor teknologiske landvindinger åbner for nye muligheder i den offentlige velfærd, og hvor frivillige i stigende grad bidrager til velfærden. Det er vigtigt, at vi forholder os proaktivt til udviklingen og tager debatten om, hvilken retning vi ønsker at gå i forhold til teknologiens og digitaliseringens indtog. Der skjuler sig en lang række etiske dilemmaer i den sammenhæng, og dem har vi brug for at få frem i lyset. Samtidig skal vi fejre de frivilliges bidrag, og det glæder vi os til at dele med alle i 2018, hvor Aarhus er udnævnt til Europæisk Frivillighovedstad, ” siger Jacob Bundsgaard, der selv medvirker på Matchpoints 2018.

For yderligere info - kontakt faglig leder Jørgen Elklit: 87165583/ elklit@ps.au.dk   

Læs mere om konferencen

Tilmeld dig her

--------------------------------------------------------

Om MatchPoints Seminar
Siden 2007 har Aarhus Universitet afholdt MatchPoints Seminar, en akademisk konference med en udadvendt profil. Formålet med MatchPoints er at skabe dialog mellem Aarhus Universitet og det omgivende samfund om emner af bred samfundsinteresse. Derfor er seminarerne åbne for offentligheden. Det er et kendetegn for MatchPoints Seminar, at talerne er nogle af de mest velanskrevne nationale og internationale navne inden for det emne, der står i fokus for seminaret.
  

Arrangement, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Forskning, Alle AU-enheder, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder, Health, Offentligheden/Pressen