Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus-forsker modtager ’den lille nobelpris’

Lektor fra Aarhus Universitet modtager den prestigefyldte, norske Anders Jahre-pris for yngre medicinske forskere.

15.08.2013 | Helle Horskjær Hansen

Dagen før prisoverrækkelsen præsenterer Christian Brix Folsted Andersen sin forskning, som han har modtaget Anders Jahre-prisen for.

Dagen før prisoverrækkelsen præsenterer Christian Brix Folsted Andersen sin forskning, som han har modtaget Anders Jahre-prisen for.

Christian Brix Folsted Andersen modtager Anders Jahre-prisen for yngre medicinske forskere. Prisen modtager han for sin forskning i opbygningen af makromolekylære komplekser, som har betydning for transport af vitaminer, omsætning af hæmoglobin og proteinsyntese.

Ved at analysere molekylernes tredimensionelle struktur er det lykkedes at hente værdifuld viden omkring deres funktion inde i kroppen.

”Vi har blandt andet kortlagt, hvordan hæmoglobin binder til et andet protein i kroppen, haptoglobin, og derved sørger for at neutralisere hæmoglobin, så det ikke kan gøre skade på kroppens celler,” forklarer Christian Brix Folsted Andersen.

Prisen på 400.000 norske kroner bliver delt med en forskerkollega fra Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige.

Selvom det ikke er første gang, at den danske forsker bliver hædret, betyder den norske pris noget helt specielt.

”Det er da nok noget af det største, jeg har oplevet i arbejdsmæssig sammenhæng. Prisen her bliver jo givet for de resultater, jeg allerede har præsteret. Jeg glæder mig rigtigt meget til at præsentere min forskning ved ceremonien i Oslo,” siger Christian Brix Folsted Andersen, som modtager prisen den 17. oktober 2013.

Prestigepris

Anders Jahre-prisen er blevet uddelt af Universitetet i Oslo siden 1960 og er en af de mest prestigefyldte priser inden for medicinsk forskning i de nordiske lande. Sammen med hovedprisen på 1.000.000 kroner bliver den kaldt ’den lille nobelpris’.

Det er tredje gang på fire år, Anders Jahre-prisen går til en forsker fra Aarhus Universitet. I 2010 fik professor Robert Fenton den for sin nyreforskning, i 2011 professor Søren Riis Paludan for sin forskning i kroppens forsvar mod virusinfektioner og nu altså Christian Brix Folsted Andersen. Det glæder dekan på Aarhus Universitet, Health.

”På hovedområdet er vi utroligt stolte over, at vi endnu engang har en modtager af prisen for yngre medicinske forskere. Det er et kæmpe skulderklap til det store stykke arbejde, der bliver lavet,” siger Allan Flyvbjerg.

Christian Brix Folsted Andersen er 38 år. Han bor i Tranbjerg syd for Aarhus sammen med sin kone Ida og deres to små børn.

Yderligere oplysninger

Lektor, ph.d. Christian Brix Folsted Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 3026 4855
cbfa@biokemi.au.dk

Navnenyt, Institut for Biomedicin, Alle grupper, Health