Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus udveksler hospitalspersonale med superhospital i Kina

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital indgår samarbejdsaftale med et af Kinas førende universitetshospitaler.

11.11.2013 | Lars Elgaard Pedersen, Aarhus Universitetshospital

Hospitalsdirektørerne Quanchen Kan og Gert Sørensen underskriver samarbejdsaftale mellem First Affiliated Hospital of Zhengzhou University og Aarhus Universitetshospital

Læger og sygeplejersker fra Aarhus får nu mulighed for at komme på studieophold på et gigantisk hospital i Kina. På det højt specialiserede hospital, som ligger i Henan Provinsen med ca. 100 mio. indbyggere, er der unikke muligheder for at dygtiggøre sig hurtigt i behandlingen af sjældne tilstande.

 

I sidste uge underskrev ledere fra Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, en samarbejdsaftale med First Affiliated Hospital of Zhengzhou University. Aftalen gælder de næste 5 år og giver øget mulighed for udveksling af både viden og ansatte fra alle faggrupper.

Kina er et godt sted at lære om sjældne sygdomme


"Gennem de seneste års samarbejde har Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet bidraget til, at undersøgelse og behandling af børn med medfødte misdannelser i urinvejene er kommet op på et højt internationalt niveau på First Affiliated Hospital. Hospitalet i Zhengzhou er i dag et moderne hospital med ny teknologi, som ønsker at indføre nye behandlinger og organisationsformer i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet", siger lægefaglig direktør Claus Thomsen.

 

"Hospitalet er det mest specialiserede hospital i Henan Provinsen, der har 100 mio indbyggere. Lidelser, der er sjældne i Danmark, ses derfor i stort antal på First Affiliated Hospital. Dette åbner mulighed for, at personale fra Aarhus fx kan få stor operationserfaring i sjældnere tilstande via kortere ophold på First Affiliated Hospital - erfaringer der vil komme danske patienter til gode".

Afsætter penge til udveksling med Kina

Ambitionen med aftalen er at skabe mulighed for, at blandt andre læger og sygeplejersker kan videreudvikle samarbejdet med kineserne.

"Vi vil følge denne aftale op ved at afsætte midler fra vores internationaliseringspulje til, at bl.a. læger og sygeplejersker kan tage på studieophold på hospitalet i Zhengzhou. Samtidig vil vi gøre det lettere for kinesiske læger og sygeplejersker at bo i en af Aarhus Universitetshospitals lejligheder under ophold i Aarhus", siger hospitalsdirektør Gert Sørensen..

"Vi har set, at Zhengzhou er langt fremme med at bruge telemedicin og sundheds-it til at skabe et sammenhængende sundhedssystem for borgerne. Der er store muligheder i videnudveksling også på dette område, både for Aarhus Universitetshospital og Region Midtjylland."

Der er indgået en særlig aftale om udveksling af sygeplejersker og udvikling af fælles forskningsprojekter.

"Der er ingen tvivl om, at vi kan drage nytte af hinandens erfaringer, ligesom potentialet for fælles projekter om genoptræning og involvering af patienter er stort", siger sygeplejefaglig direktør Vibeke Krøll.

"De pårørendes rolle og involvering i patienternes forløb er væsentligt anderledes i Kina, end vi ser i Danmark. Det kan vi afgjort lære noget af".

Bygger videre på universitetets kontakter i Kina

Aftalen er et vigtigt næste skridt i et samarbejde, der har været i gang i en årrække. Samarbejdet er skabt på initiativ af tidligere institutleder, professor Jens Christian Djurhuus, og det har haft professor Jørgen Frøkjær som en af de drivende kræfter.

"Set fra universitetets side er den nye aftale særdeles interessant, fordi universitetshospitalet nu er med i aftalen. Det lover godt for muligheden for kliniske forskningsprojekter, der f.eks. kan udføres i forbindelse med læger og sygeplejerskers kliniske ophold på det kinesiske Universitetshospital", siger institutleder Kristjar Skajaa.

Aftalen viderefører og optimerer også mulighederne for at kvalificerede unge kinesiske forskere kan udføre ph.d.- og post.doc-projekter i Aarhus. 

 


Fakta om First Affiliated Hospital of Zhengzhou University


Det førende højt specialiserede hospital i Henan Provinsen, som ligger i det centrale Kina. Provinsen er med en befolkning på ca. 100 mio. indbyggere Kinas mest folkerige.

Hospitalet har ca. 7.000 senge, men der bygges en udvidelse, så hospitalets samlede antal senge om få år vil være ca. 10.000.
Hospitalet har i dag ca. 100 operationsstuer.

First Affiliated Hospital er center i et netværk med forbindelse til 118 andre hospitaler. Forbindelsen er teknologisk understøttet.

 ­


 

Yderligere information

 

Institutleder Kristjar Skajaa
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Tlf.: 7845 9000
E-mail: kristjar.skajaa@ki.au.dk 

Hospitalsdirektør Gert Sørensen
Aarhus Universitetshospital
Tlf.: 7846 2331
E-mail: gertsoer@rm.dk

 

Sygeplejefaglig direktør Vibeke Krøll
Aarhus Universitetshospital
Tlf.: 7846 2333
E-mail: vibekroe@rm.dk

 

Lægefaglig direktør Claus Thomsen
Aarhus Universitetshospital
Tlf.: 7846 2366
E-mail: claus.thomsen@rm.dk

 

 

Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Health