Med 40 atleter i alt har Aarhus Universitet det højeste antal Team Danmark-støttede studerende i landet. Det skyldes ikke mindst universitetets arbejde for at udmønte den danske ”Dual-Career”-model i praksis. Det markerede AU i går aftes med en hyldestceremoni for nogle af årets største danske sportstalenter, som ved siden af karrieren også er studerende på AU.
04.10.2016 |
Aarhus Universitet har i alt 240 studerende elitesportsudøvere. I aftes hyldede universitetet 17 af de AU-studerende, der enten har deltaget i OL eller PL eller vundet medalje ved VM eller EM i år. Det foregik ved en højtidelig ceremoni, der meget passende blev afholdt blandt Olympias atleter i Antikmuseets lokaler.
Formålet med arrangementet var ikke alene at anerkende de studerendes sportslige præstationer, men også deres evne til – med stor succes – at gennemføre en akademisk uddannelse ved siden af sportskarrieren.
Prorektor og vært for ceremonien, Berit Eika, bød velkommen og udtrykte i sin tale sin anerkendelse af de studerendes evne til at forfølge de sportslige og akademiske ambitioner på én og samme tid:
”I er ubestrideligt det, vi kalder talenter. Og her på Aarhus Universitet bakker vi op om talenter – vi vil gerne give særlig støtte til dem, der har store ambitioner – fagligt, sportsligt og som mennesker.”
AU har flest Team Danmark-støttede atleter
Den særlige støtte udmøntes blandt andet i AU’s arbejde med den danske ”Dual-Career”-model, der giver de studerende elitesportsudøvere fleksible rammer for at kombinere de to karrierespor. Et arbejde, som direktør for Team Danmark, Lone Hansen, både roste og anerkendte i sin tale ved ceremonien:
”Der går hele 40 Team Danmark-støttede atleter på Aarhus Universitet. Det er det højeste antal på én uddannelsesinstitution i Danmark.” udtalte Lone Hansen og fortsatte: ”Når Aarhus Universitet prioriterer midler til at skabe fleksible rammer for atleter er resultatet både sportslig og uddannelsesmæssig trivsel, medaljer til Danmark, og som jeres egne data viser, så er eliteatleternes studiefremdrift og gennemførelsesprocent endda højere end gennemsnittet.”
Der er ingen badebilletter til uddannelse
Berit Eika understregede imidlertid, at et godt boldøje ikke alene er direkte adgangsbillet til en universitetsuddannelse, men at det kræver de samme akademiske standarder, som andre medstuderende:
”Der er ingen badebilletter til uddannelse. Derfor er i også med jeres dedikerede indsats til stor inspiration for medstuderende og andre på Aarhus Universitet,” lød det fra Berit Eika.
Femdobbelte verdensmester i orienteringsløb, Maja Møller Alm, der også er tandlæge-studerende på Aarhus Universitet, talte på vegne af atleterne ved arrangementet. Hun fremhævede, at der selv hos professionelle sportsudøvere findes et liv efter sporten, hvor passion og arbejdsmoral skal udnyttes på arbejdsmarkedet i stedet for i løbeskoene:
”For de fleste af os atleter strækker elitekarrieren sig langt ind i vores voksenliv, hvorfor det også er vigtigt for os at få en uddannelse,” sagde hun og takkede Aarhus Universitet for den store støtte:
”Tak fordi I har lagt en linje, hvor I bakker op omkring os atleter på Aarhus Universitet. Jeg kan love jer for, at det kan mærkes ude på institutterne, at holdningen fra ledelsen er, at elitesport er fedt!”
Aarhus Universitet har siden 2011 arbejdet målrettet med sine elitesportsudøvende studerende under projektet, AU Elitesport. Den gode erfaring med AU Elitesports såkaldte Dual Career-program skal nu afprøves på studerende der ”bijobber” som iværksættere ved siden af deres studie. Målet er at anvende den gode erfaring fra dual-career for elitesportsudøvere til at skabe de bedst mulige rammer for iværksættere, der studerer på Aarhus Universitet.
Fakta om AU Elitesport: