Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet får ny professor i livsstil og kræft

Seniorforsker og gruppeleder fra Kræftens Bekæmpelse Anja Olsen er ny professor i livsstil og kræft på Aarhus Universitet.

03.09.2019 | Mette Vinter Weber, Kræftens Bekæmpelse, og Sabina Bjerre Hansen

Anja Olsen er ny professor på Institut for Folkesundhed. Hun varetager fortsat sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelse sideløbende med professorjobbet i Aarhus. Foto: Tomas Bertelsen.

Anja Olsen er ny professor på Institut for Folkesundhed. Hun varetager fortsat sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelse sideløbende med professorjobbet i Aarhus. Foto: Tomas Bertelsen.

Det er en solid forskningskarriere inden for netop livsstil og kræft, som ligger til grund for Anja Olsens nye ansættelse som professor på Institut for Folkesundhed i Aarhus. En stor del af hendes forskning er baseret på Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse, ”Kost, kræft og helbred”, som blandt andet takket være Anja Olsens forskning har givet vigtig ny viden om årsagerne til kræft.

Anja Olsens forskning har blandt andet vist, hvordan fuldkorn påvirker vores sundhed, og at fuldkorn kan mindske risikoen for at udvikle tarmkræft. Et andet af hendes forskningsfelter er planteøstrogener – hormonlignende stoffer, som findes i mange af de planter, vi spiser. Her har Anja Olsen forsket i, om der er sammenhæng mellem planteøstrogener og især brystkræft ift. udviklingen af brystkræft, men også med fokus på prognosen blandt kvinder, der har brystkræft.

Professoratet styrker forskningen

Befolkningsundersøgelsen ”Kost, kræft og helbred” er inden for de seneste år videreført med oprettelsen af befolkningsundersøgelsen ”Kost, kræft og helbred – Næste Generationer”, hvor børn og børnebørn af de oprindelige deltagere er inviteret til at deltage.

Det betyder, at der nu findes viden og biologiske prøver, som går på tværs af generationer og årstal. Viden og prøver, som giver unikke muligheder for både at blive klogere på, hvordan vores livsstil påvirker os gennem generationer og for at studere sammenhængen med helt nye livsstilsrelaterede forhold som fx tarmens bakterier. Det er imidlertid yderst komplekst at håndtere denne type epidemiologiske data, og her kan samarbejdet med forskerne på Institut for Folkesundhed gøre en stor forskel.

”Aarhus Universitet har et stærkt miljø for metodisk epidemiologi, som vil være et værdifuldt værktøj for kommende forskning baseret på ”Kost, kræft og helbred – Næste Generationer”. Personligt ser jeg også meget frem til samarbejdet og de muligheder, det giver for at lære nyt og for at suge ny viden til mig. Det bliver en spændende mulighed for at få nye kolleger og relationer,” siger Anja Olsen.

Med sin ansættelse på Aarhus Universitet bliver Anja Olsen tilknyttet Institut for Folkesundhed samtidig med, at hun bevarer sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Kontakt

Professor Anja Olsen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: 35 25 76 06
Mail: anja@cancer.dk

Navnenyt, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder