Aarhus Universitet fejrer i dag sin 91-års fødselsdag med besøg af blandt andre æresalumne Marianne Dahl og uddannelses – og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Læs om årets æresalumne, alle prismodtagerne og få smagsprøver på talerne her.
13.09.2019 |
”For mange fremstår universitetet måske især som en række markante og flotte bygninger. Men sandheden er, at det er blot skallen. Universitetet består af medarbejdere og studerende. Det er jer, der giver stedet liv og ånd – og det gør I på fremragende vis. En varm tak for den indsats, som I yder hver eneste dag. Det er en fornøjelse at dele arbejdsplads med jer.”
Sådan lød det, da rektor Brian Bech Nielsen indledte sin tale til Aarhus Universitets 91-års fødselsdag d. 13. september 2019 i Aulaen for medarbejdere, samarbejdspartnere og politikere, blandt andre uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Rektor Brian Bech Nielsen kommenterede også den aktuelle mediedebat om Aarhus Universitet:
”Alle her på stedet kender betydningen af, at universiteterne nyder tillid i befolkningen. Når der sker noget, som kan skade den tillid. Så ser vi hinanden i øjnene. Og så gør vi alt i vores magt for at genoprette den tillid. Når vi møder berettiget kritik, så lytter vi. Når vi begår fejl, så erkender vi dem - og så retter vi op på dem. Det er også Aarhus Universitets værdier.”
Se video med rektor Brian Bech Nielsens tale
Bestyrelsesformand: kandidater skal have grøn dannelse
Bestyrelsesformand Connie Hedegaard satte fokus på, hvordan klimakrisen og bæredygtighedsudfordringerne understreger fornemmelsen af, at vi i stigende grad har brug for at kunne sætte vores egen eksistens ind i en større sammenhæng:
”Hvis jeg nu har ret i, at et paradigmeskifte er på vej, så der igen bliver bud efter dem, der kan skabe perspektiv og give dybde som modvægt til det overfladiske, og dem som beskæftiger sig med de store spørgsmål om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvad der er meningen med det hele, ja så er der jo mere end nogensinde brug for stærke universiteter”.
Bestyrelsesformanden slog også et slag for universitetets indsats i den grønne omstilling:
”Når vi på AU i år har sat et stort arbejde i gang for at få formuleret en markant bæredygtighedsstrategi, så handler det også om, hvordan vi selv indretter os som universitet. Vores største bidrag sker naturligvis gennem vores forskning og den viden og de løsninger, vi kan stille til rådighed, ingen tvivl om det. Men hvordan gør vi vores egen daglige praksis og etik klimavenlig? Hvordan bruger vi f.eks. energi og ressourcer, hvordan transporterer vi os? Og skal læseplanerne justeres, så man ikke kan blive kandidat fra AU uden et vist niveau af grøn dannelse? For mig at se hører en vis fundamental viden om bæredygtighed og klima simpelt hen med til at være et dannet menneske i det 21. århundrede og må således også være en del af universitetets DNA.”
Se video med bestyrelsesformand Connie Hedegaards tale
Minister: Uddannelsesloftet var et forkert signal
Ane Halsboe-Jørgensen indledte sin tale med at ønske Aarhus Universitet tillykke med fødselsdagen og understrege universiteternes vigtige samfundsbærende rolle. Herefter var fokus på de studerende og det faktum, at hver femte studerende føler sig stresset.
”Jeg vil godt sige åbent her i dag: Jeg har dumpet en økonomieksamen. Og nej, det var ikke det morsomste, jeg har oplevet. Men det gik jo alligevel. Det at snuble på vejen, skal være noget, vi kan tale højt om. Noget vi ikke skammer os over. Vi må ikke blive så optagede af at jagte 12-taller, at vi går ned med stress og angst. Vi er netop nu i gang med se på hele karakterskalaen. Jeg tror ikke, ideen om at udvide karakterskalaen med et 12+ var nogen god ide. Jeg ved fra de studerende, at mange så det som endnu et konkurrenceparameter. Vi vil også gerne afskaffe uddannelsesloftet. Det var et forkert signal, at de unge ikke måtte vælge om.”
Se video med Ane Halsboe-Jørgensens tale
Årets æresalumne: Marianne Dahl
Årets æresalumne 2019 er Marianne Dahl, cand.merc. og Vice President i Microsoft Vesteuropa for Sales, Marketing & Operations. Marianne Dahl har vist sig som en markant stemme i en række agendaer om bl.a. demokrati i den digitaliserede verden, talentudvikling og inklusion på arbejdsmarkedet. I sin tale kom hun blandt andet ind på den nye teknologis betydning:
”I dag arbejder jeg med den mest avancerede teknologi inden for kunstig intelligens og augmented reality, der bruges til alt fra kundeservice, energi-optimering og forbedring af kirurgiske indgreb. Kunstig intelligens er i dag bedre end menneskelig intelligens til alle former for mønstergenkendelse. Det stiller helt nye krav til fremtidens kandidater og dermed uddannelsesinstitutioner som Aarhus Universitet”
Læs portræt og se video med Marianne Dahl
Årets studentertaler skiftede spor
Dagens studentertaler, Lasse Louis Svendsen, er bestyrelsesformand i RIA – Rådet for Ingeniørstuderende på Aarhus Universitet. Han startede i sin tid på medicinstudiet, men måtte erkende, at det ikke var den rette hylde for ham.
”Jeg ville skifte til diplomingeniør i maskinteknik, hvor I fortsat kan finde mig i dag, i gang med mit 5. semester. Selvom det dengang i januar 2017 føltes som et nederlag at fravælge den uddannelse, jeg havde talt om i så mange år, kan jeg i dag se, at det var den bedste beslutning i mit liv. Hvor jeg før stod på en vej med et klart mål; at blive læge, men med en dertil rejse jeg ikke syntes om, står jeg i dag på en vej, jeg synes meget mere om, men på ingen måde vej hvor den skal føre hen - men om ikke andet i hvert fald har ført mig til denne tale i dag. Dette betyder helt konkret, at i stedet for at dukke op for pensumlistens skyld, der dukker jeg i dag op til undervisningen for min egen skyld, af nysgerrighed over hvad jeg kan lære i dag, klar til blive forundret på ny”.
Se video med årets studentertaler
Andre udnævnelser og priser
Professor Torben Bæk Hansen, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris
Chefkonsulent Jens Holbech, Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Forskningsformidlingspris
Fire studerende modtog Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s rejselegat
Følgende fire blev udnævnt til æresdoktorer: