Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet indgår samarbejde med USA’s bedste hospital

En ny aftale mellem Aarhus Universitet og USA’s førende hospital Mayo Clinic giver nu ph.d.-studerende mulighed for at forske på hospitalet. Samarbejdet giver samtidig nye muligheder inden for neuroforskning.

08.10.2014 | Malene Løvig Nielsen

Et nyt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Mayo Clinic falder formelt på plads inden for kort tid. Mayo Clinic er blandt de bedste hospitaler i verden.

Et nyt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Mayo Clinic falder formelt på plads inden for kort tid. Mayo Clinic er blandt de bedste hospitaler i verden.

Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at lære af forskerne på et af verdens førende hospitaler. Et nyt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Mayo Clinic falder nemlig formelt på plads inden for kort tid.

Samarbejdet giver ph.d.-studerende, der forsker inden for neurovidenskab, mulighed for at tage et ophold på det amerikanske hospital. Forskerne på Mayo Clinic i Florida er især specialiserede indenfor såkaldte neurodegenerative lidelser, dvs. sygdomme, der nedbryder hjernen og dens funktioner. Det er lidelser som f.eks. Parkinsons sygdom og demenssygdomme som bl.a. Alzheimers.

”Samarbejdet er en unik mulighed for at uddanne supergode ph.d.-studerende og skabe forskning af høj kvalitet. På Mayo Clinic har de stor viden om sammenhængen mellem arv og risikoen for at udvikle neurodegenerative sygdomme, mens vi her i Aarhus arbejder mere med sygdomsmekanismerne på molekylær - og cellulært niveau,” forklarer professor Anders Nykjær fra Aarhus Universitet og fortsætter:

”Desuden har Aarhus Universitetshospital stærke traditioner for at følge den syge hjerne på scanningsbilleder og også store erfaringer med behandling af Parkinsons sygdom med såkaldt dyb hjernestimulation, hvor en elektrode opereres ind i hjernen. Vi har altså nogle forskellige erfaringer og komplementerer hinanden godt forskningsmæssigt,” forklarer Anders Nykjær, som det seneste år har arbejdet tæt sammen med forskerne på Mayo Clinic.

Nyt samarbejde med udviklingspotentiale

I første omgang giver samarbejdet mulighed for, at ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet kan tage til USA. I fremtiden arbejdes der på, at studerende fra Mayo Clinic også kan komme til Aarhus.

”Mayo Clinic er en af de mest velrenommerede forskningsinstitutioner i USA. Det er vigtigt, at de ph.d.-studerende rejser ud og lærer, hvordan tingene bliver gjort andre steder. Det gør, at de rykker sig hurtigere. Og så kan de skabe sig et internationalt netværk, som de i fremtiden kan trække på,” siger prodekan for talentudvikling og leder af ph.d.-skolen på Health, Lise Wogensen Bach.

Ny professor på Mayo Clinic

Samarbejdet er kommet i stand, efter at Anders Nykjær i noget tid har arbejdet tæt sammen med forskere fra hospitalet. Tidligere i år publicerede de sammen nye forskningsresultater om ADHD. Han bliver nu, udover sit nuværende professorat ved Aarhus Universitet, udnævnt som professor ved Mayo Clinic pr. 1. oktober og vil fortsætte sin forskning både på Aarhus Universitet og Mayo Clinic i Florida, hvor han har sit eget forskningslaboratorie.

”Det er et utroligt spændende og frugtbart samarbejde, som nu bliver skabt. Og det er vigtigt at påpege, at de ph.d.-studerende fra Aarhus kan blive tilknyttet netop det område på Mayo Clinic, som de forsker i. Det er altså ikke en tilknytning til mit laboratorie, som den nye aftale skaber, men en langt bredere mulighed indenfor neuroforskning,” forklarer Anders Nykjær.


Om Mayo Clinic

Mayo Clinic er USA’s førende hospital og blandt de bedste hospitaler i verden. De har hospitaler og forskningsenheder i Minnesota, Arizona og Florida. Mayo Clinic behandler mere end en million mennesker om året, som kommer fra USA og ca. 150 andre lande.


Yderligere oplysninger

Professor Anders Nykjær
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 87167812
Mobiltelefon: 28992384
an@biomed.au.dk

Prodekan for talentudvikling og leder af ph.d.-skolen ved Health Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Direkte telefon: 87152012
Mobiltelefon: 25488522
lwb@au.dk

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Graduate School of Health, Forskningsårsstuderende, Offentligheden/Pressen