Aarhus Universitet lægger op til at overdrage sine biblioteker til det nye nationale bibliotek, som kommer til at hedde Det Kgl. Bibliotek. Overdragelsen skal skabe en stærkere biblioteksbetjening til gavn for universitetet.
09.12.2016 |
Det skaber nye muligheder for biblioteksbetjeningen af Aarhus Universitet, når Statsbiblioteket fusionerer med Det Kgl. Bibliotek den 1. januar 2017.
Universitetet har gennem årene opbygget et stærkt samarbejde med Statsbiblioteket. Siden 2012 har Statsbiblioteket og AU’s biblioteksmedarbejdere leveret en samlet biblioteksservice til forskere og studerende under paraplyen AU Library. Det samarbejde ønsker universitetet at udbygge, når Statsbiblioteket smelter sammen med Det Kgl. Bibliotek til et nyt nationalt universitetsbibliotek.
Universitetsledelsen har derfor besluttet at arbejde hen imod en overdragelse af AU’s biblioteker til Det Kgl. Bibliotek. Bestyrelsen gav grønt lys til at arbejde videre med den plan på sit møde den 7. december 2016.
Aarhus Universitet har i dag en gunstig samarbejdsaftale om biblioteksdriften med Statsbiblioteket, der i runde tal leverer samme økonomi til betjening af Aarhus Universitet, som universitetet selv investerer i biblioteksområdet. De vilkår kan universitetet tage med over i et nyt bibliotekssamarbejde med det fusionerede Kgl. Bibliotek, der fremover samler kompetencen på biblioteksbetjeningen af universiteterne. Biblioteket får en ny profil, hvor universitetsbiblioteksopgaven kommer til fylde mere og det digitale område bliver styrket.
Det Kgl. Bibliotek har i forvejen et tæt samarbejde med Københavns Universitet og bliver i kraft af sammenlægningen med Statsbiblioteket et nationalt kraftcenter for udviklingen af fremtidens biblioteksservice. Ved at indgå i samarbejdet kan Aarhus Universitet være med til at præge de services, som forskere og studerende bliver mødt med. Samtidig vil samarbejdet med det nye nationale bibliotek give Aarhus Universitet andel i både faglige og økonomiske stordriftsfordele.
Bestyrelsen har drøftet oplægget til overdragelse den 7. december og forventer at godkende det endeligt ved et senere møde, når aftalegrundlaget er på plads. Aftalegrundlaget vil blive udarbejdet gennem bred involvering af videnskabelige og administrative medarbejdere og studerende. Det er en forudsætning, at AU’s studerende og forskere ikke vil opleve ændringer i niveauet for biblioteksservice, og at nærheden til fagmiljøerne bevares. Samtidig skal universitetet gennem systematisk dialog og økonomiske håndtag have mulighed for løbende at justere servicen til universitetets behov.
Overdragelsen vil ikke ændre på de besparelser på biblioteksområdet, som Aarhus Universitet allerede har vedtaget for perioden 2017-2019, og overdragelsen af universitetets biblioteker til Det Kgl. Bibliotek vil være omkostningsneutral for det enkelte fakultet.
Overdragelsen vil indebære, at 85 faste medarbejdere skifter ansættelsessted fra Aarhus Universitet til det nye nationale bibliotek. Medarbejderne vil bevare deres ansættelses- og lønvilkår. Det betyder, at medarbejderne bliver ved med at sidde på fakulteterne, selvom de fremover bliver en del af Det Kgl. Bibliotek.