Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet sætter fokus på kønsbalance på Kvindernes Internationale Kampdag

Balance mellem kønnene blandt lektorer og professorer er (stadig) en udfordring på Aarhus Universitet. Kvinderne udgør godt halvdelen af de ph.d.-studerende, men kun 37 procent og 21 procent af henholdsvis lektorerne og professorerne. Derfor sætter universitetet nu ekstra fokus på arbejdet med at skabe en mere ligelig kønsbalance blandt de to stillingskategorier.

08.03.2019 | Anders Hylander

På Kvindernes Kampdag i dag den 8. marts samles mere end 300 repræsentanter fra AU’s forskningsmiljøer og ledelse til en intern konference om, hvordan der kan skabes en bedre balance mellem kønnene.

På Aarhus Universitet har man gennem flere år arbejdet på at sikre en mere ligelig kønsbalance blandt lektorer og professorer. Og udviklingen går i den rigtige retning - det går bare ikke hurtigt nok. Derfor vil universitetet nu gøre en ekstra indsats for at få sat skub i udviklingen.

”Vi udnytter ikke vores talentmasse godt nok i dag. Vi skal have langt flere af de højt kvalificerede kvindelige forskere ind i lektor- og professorstillingerne, og her har vi som ledelse en stor opgave med at motivere og inspirere talenterne. Det skylder vi forskerne, universitetet og ikke mindst samfundet,” siger rektor Brian Bech Nielsen. 

Aarhus Universitets ledelse vedtog i 2016 en handleplan for flere kvinder i forskning, der fokuserer på at forbedre kønsbalancen med fokus på områder som rekruttering, talentudvikling og udvikling af kulturen. Et af målene for fredagens konference er at få input til, hvad der skal erstatte handleplanen, når den udløber i 2020. 

”Handleplanen for flere kvinder i forskning har ført til en række spændende initiativer i de enkelte faglige miljøer. For eksempel har Institut for Fysik og Astronomi nedsat et ligestillingsudvalg, der blandt andet arbejder for at skabe fokus på kønsbias i undervisningen og i de kulturelle omgangsformer i studie- og arbejdsmiljøet,” siger Brian Bech Nielsen. 

”Jeg ser frem til på konferencen at diskutere, hvordan vi med udgangspunkt i gode eksempler fra hele universitetet og i den viden vi har om kønsbalance, kan udvikle vores værktøjer og opdage nye måder at adressere problemet på,” siger rektor. 

Talere til konferencen er bl.a. Brian Bech Nielsen, tidligere CBS-rektor, Per Holten Andersen og Lynn Roseberry, der arbejder internationalt som konsulent på området. Journalist Lone Frank er moderator.

FAKTA:

Udvikling i kønsbalance på udvalgte stillingskategorier på AU:

 

2014

(kvinder - mænd)

2018

(kvinder - mænd)

Ph.d.-niveau

52% - 49%

54% - 46%

Lektor-niveau

34% - 66%

37% - 63%

Professor-niveau

15% - 85%

21% - 79%

 

MERE INFORMATION:

KONTAKT:

  • Anders Hylander, kommunikationsmedarbejder, ahylander@au.dk og 9350 8569 
Forskning, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Arrangement, Ekstern målgruppe, Politik og strategi