Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitet uddeler Holst-Knudsens Videnskabspris

Onsdag d. 24. maj 2017 uddeler Aarhus Universitet én af Danmarks ældste og fornemste videnskabelige priser: Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris. To forskere får hver prisen på 100.000 kr. for at have udmærket sig på allerhøjeste niveau. Ved samme lejlighed uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond fem ph.d.-priser.

22.05.2017 | Ida Hammerich Nielson

Professor i antropologi Nils Bubandt fra Aarhus Universitet modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2017. Nils Bubandt modtager prisen for sin nytænkende forskning i samspillet mellem mennesket og andre arter i den antropocæne tidsalder og for sine mangeårige studier af forholdet mellem magt, magi, politik og religion i samtidens Asien. Bubandts interdisciplinære forskningsprojekt, AURA, der centrerer sig om den antropocæne tidsalder, er et banebrydende samarbejde mellem biologer, filosoffer og antropologer.

 

Professor i økonomi Bo Ernø Honoré, der er uddannet fra Aarhus Universitet, men som nu arbejder på Princeton University, modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2017. Bo Ernø Honoré er én af de helt ”tunge” forskere inden for økonometri, og han har arbejdet tæt sammen med de to Nobelprismodtagere, Dale T. Mortensen (2010) og James Heckman (2000). Bo Ernø Honorés forskning har især drejet sig om såkaldte varighedsmodeller, valgmodeller og panelmodeller. Hans metoder er blevet anvendt inden for så forskellige områder som prisfastsættelse, ligeløn, arbejdsløshed og cancerbehandling.


Læs mere om Nils Bubandt og Bo Ernø Honoré

 

Priser til fem talentfulde ph.d.er

Ved prisoverrækkelsen onsdag d. 24. maj uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond sin talent-pris på 50.000 kr. til hver af de fem ph.d.er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig ganske særligt bemærket, både med deres forskningsresultater og med den måde, de har formidlet dem på. Prismodtagerne er:

 

Janus Juul Eriksen (Beregningskemi): Da Janus Juul Eriksen skulle omformulere en eksisterende model for vekselvirkningen mellem elektronerne i et molekyle, kom han på sporet af en ny og bedre model.


Martin Bisgaard (Politisk psykologi): Martin Bisgaard tager temperaturen på demokratiet ved at undersøge, hvordan folk danner deres opfattelse af nationens økonomiske tilstand.

 

Peter Sinkjær Kenney (Allergibehandling): Peter Sinkjær Kenney har forsynet verdens høfeberpatienter med et effektivt og klinisk testet forebyggelsesmiddel: Et nyt næsefilter.

 

Simon Frølich (Biologisk design): Simon Frølich har afsløret Anomia-muslingens vedhæftningsstrategi. Det kan bane vej for udvikling af nye anvendelige, bioinspirerede materialer.

 

Simona Zetterberg Gjerlevsen (Romanforskning): Ved at præcisere begrebet fiktionalitet har Simona Zetterberg Gjerlevsen banet vejen for en bedre forståelse af romanens opståen som genre og ikke mindst den danske 1700-talsroman.

 

Se overrækkelsen i billeder og hør reaktioner fra nogle af dagens prismodtagere

 

Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris blev uddelt første gang i 1958.  Læs mere om prisen

 

Yderligere oplysninger:

Fra Aarhus Universitet: Ida Hammerich Nielson ihn@au.dk 60202626

Fra Aarhus Universitets Forskningsfond: Henrik Dalgaard: hd@auff.dk, 8715 33

Bevillinger og priser, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Ekstern målgruppe