Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Aarhus Universitetsforlag træder ind på den globale fagbogsarena

Aarhus Universitetsforlag udgiver en revideret oversættelse af 'Camp Century. Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis' sammen med det amerikanske forlag Columbia University Press. Udgivelsesaftaler som denne skal booste danske forskeres viden internationalt.

23.10.2020 | Henriette Stevnhøj

I foråret 2021 udkommer Camp Century - historien om den amerikanske militærbase på Grønland - på både Columbia University Press og Aarhus Universitetsforlag.

I foråret 2021 kan det engelsksprogede publikum læse AU-lektorerne og videnskabshistorikerne Kristian Hvidtfelt Nielsens og Henry Nielsens bog fra 2017 om USA’s base Camp Century, som blev bygget under Grønlands indlandsis under Den Kolde Krig. Udgivelsen af den engelske udgave sker i fællesskab med universitetsforlaget Columbia University Press, og det er resultatet af et årelangt virke med at skabe relationer på det amerikanske universitetsforlagsmarked. Det fortæller direktør ved Aarhus Universitetsforlag, Carsten Fenger-Grøndahl.

”Det er en stor faglig anerkendelse at udkomme på Columbia University Press, og det er et nåleøje at komme dertil. Så jeg er meget tilfreds”, siger Carsten Fenger-Grøndahl.

Sådan lyder det også fra Kristian Hvidtfelt Nielsen, den ene af de to forfattere til Camp Century - The Untold Story of America's Secret Arctic Military Base Under the Greenland Ice, som er bogens titler på engelsk.

”Det har kolossal stor betydning for min forskning, at jeg når længere ind i de rette akademiske kredse og bliver omtalt og citeret de rette steder. Og så er det et mærkbart fagligt skulderklap at udkomme på et højt estimeret forlag”, siger Kristian Hvidtfelt Nielsen.  

Et pitch til hovedretten

Det tog Aarhus Universitetsforlag to år at arbejde sig ind på det amerikanske forlag, som betragtes som ét af de mest velanskrevne på den internationale fagbogsscene. Et afgørende skridt var det aarhusianske forlags indlemning i The Association of University Presses, der er en international forening af universitetsforlag. Hertil skal lægges to besøg i USA, hvor Carsten Fenger-Grøndahl sammen med forlagets redaktør og ansvarlig for den internationale satsning, Karina Bell Ottesen, forhandlede muligheder for samarbejde med Columbia University Press. Under en middag på en mexicansk restaurant rundt om hjørnet fra forlaget på Manhattan i New York lykkedes det omsider for Carsten Fenger-Grøndahl at få vakt interessen hos direktøren på Columbia University Press.

”Jeg havde manuskriptet i tasken og spurgte simpelthen Jennifer Crewe, om jeg kunne overbevise hende mellem retterne”, fortæller Carsten Fenger-Grøndahl om de få uformelle minutter, som beseglede aftalen mellem de to forlag.

Trumps tilbud øger interesse

Camp Century. Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis handler om den amerikanske hærs opbygning af en militærbase - forklædt som forskningsstation - dybt inde i Grønlands indlandsis. Fortællingen er Camp Centurys historie fra efterkrigstiden til i dag, og det er formentlig også USA’s – eller nærmere præsident Trumps – nylige interesse i Grønland, som kommer Aarhus Universitetsforlag til gode, mener Carsten Fenger-Grøndahl.

”USA's engagement i den arktiske zone gør fortællingen relevant for et amerikanske publikum, og så har Trumps indfald med at byde på Grønland formentlig heller ikke forringet interessen”, siger han.

Ind i Aarhus, ud i New York

Bogen har været igennem amerikansk peer review, før den lander på de amerikanske boghylder, og det kommer til at fremgå af bogens omslag, at den er udkommet på både Aarhus Universitetsforlag og Columbia University Press. Begge dele er ifølge Carsten Fenger-Grøndahl et kvalitetsstempel. Dog forventer han ikke, at fællesudgivelsen bliver et guldæg for det aarhusianske forlag.

”Det er ikke big business at udgive faglitteratur, hverken for os eller Columbia University Press. Vores mål er at formidle danske forskeres viden til et større publikum, så selv om vi ikke bliver rige på mønt, har vi potentialet til at blive det på omtaler og relationer. Og så er jeg stolt over, at en forsker kan gå ind ad døren til forlaget i Finlandsgade i Aarhus N og udkomme i New York”, siger Carsten Fenger-Grøndahl.

Udgivelsen af Camp Century er den første i rækken af udgivelser sammen med et andet forlag, og Carsten Fenger-Grøndahl tror på, at de næste bliver lettere.

”Nu har vi aktiveret netværket, gjort brugbare erfaringer og fået gennemslagkraft som forlag. Det kommer vi til at høste af”.

Kristian Hvidtfelt Nielsen mærker allerede international interesse og er foreløbig blevet kontaktet af medierne National Geographic og Al Jazeera samt et tysk dokumentarproduktionsselskab.  

 

Kontakt

Forlagsdirektør Carsten Fenger-Grøndahl
M:29 86 27 60
E-mail: cfg@unipress.au.dk

 

Lektor, forfatter Kristian Hvidtfelt Nielsen
Center for Videnskabsstudier
M: 24458812
E-mail: khn@css.au.dk

 

 

 

Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Administrativt, Aarhus Universitet