Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ældre influenzavaccinerede intensivpatienter har mindre risiko for at dø og få slagtilfælde

Ældre kritisk syge patienter, der er blevet vaccineret mod influenza, har mindre risiko for at dø og for at få en blodprop eller blødning i hjernen. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Resultatet understøtter anbefalingen om influenzavaccine til ældre.

29.07.2019 | Mette Louise Ohana

52 pct. af de ældre over 65 år tager imod tilbuddet om en vaccine mod influenza, men der er store kommunale forskelle på tilslutningen blandt de ældre. Foto: Colourbox

En influenzavaccine virker tilsyneladende ikke kun på influenza. Et nyt studie viser, at vaccinerede ældre, der har været indlagt på intensiv afdeling, har mindre risiko for at dø og for at få en blodprop eller blødning i hjernen. Og det til trods for at de typisk har højere alder, flere kroniske sygdomme og får mere medicin end dem, der ikke er vaccinerede.

Kun halvdelen af de ældre bliver vaccineret

Undersøgelsen dækker knap 90.000 overlevende intensivpatienter over 65 år i en 11-årig periode. Kun få af dem er blevet indlagt direkte pga. influenza. Men uanset årsagen til indlæggelsen har de vaccinerede 16 procent mindre risiko for at få et slagtilfælde, der er fællesbetegnelsen for blødning og blodprop i hjernen. Derudover har de otte procent mindre risiko for at dø i det første år efter deres indlæggelse.

”Hvert år bliver 30.000 personer indlagt på danske intensivafdelinger, og vi ved, at det første år er kritisk. Ca. tre ud af fire overlever indlæggelsen og bliver udskrevet fra hospitalet. Men selv blandt de patienter, der udskrives, dør næsten hver femte inden for det første år og mange andre får komplikationer. Vores undersøgelse viser, at der er færre dødsfald og alvorlige komplikationer blandt de patienter, der er blevet vaccineret mod influenza. Så det understøtter den nuværende anbefaling om, at ældre over 65 år bør blive vaccineret,” siger Christian Fynbo Christiansen, klinisk lektor på Aarhus Universitet og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

I dag tager kun lidt over halvdelen af de ældre over 65 år imod tilbuddet om vaccine.

”Vi kan ikke sige med 100 procents sikkerhed, at risikoen for slagtilfælde og død bliver mindre udelukkende pga. vaccinen. Men vi kan se, at de vaccinerede ældre klarer sig bedre ved kritisk sygdom. Det taler for, at det ville være godt, hvis flere ældre tog imod vaccinen. Ikke mindst når vaccinen også er både sikker og billig,” siger Christian Fynbo Christiansen.

Risikoen for lungebetændelse bliver ikke mindre

Det er første gang, at forskere undersøger vaccinens effekt specifikt på ældre kritisk syge. Tidligere har andre forskere påvist, at influenzavaccinen giver mindre risiko for bakterielle infektioner og hjerte-kar-sygdomme. Men studiet viser, at det ikke er tilfældet for de ældre intensivpatienter.

”Overraskende nok reducerede vaccinen ikke antallet af lungebetændelser i vores undersøgelse. Det havde vi ellers forventet, da visse tidligere undersøgelser har vist, at vaccinen har den effekt på yngre og raske personer. Der var heller ingen tydelig forskel på antallet af blodpropper i hjertet. Det rejser nye forskningsspørgsmål om, hvilke effekter vaccinen har på immunforsvaret, eller om der var andre forskelle på patienterne,” fortæller Christian Fynbo Christiansen.

Bag om forskningsresultatet

Kontakt

Klinisk lektor, ph.d. og overlæge Christian Fynbo Christiansen
Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling 
Direkte telefon: 87 16 82 18
Mobil: 2020 8398
Mail: cfc@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen