Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ældre patienter har også gavn af blodtryksmanchet

En blodtryksmanchet oppustet i ambulancen på vej til ballonudvidelse på hospitalet kan reducere den skade, en akut blodprop forårsager på hjertemuskulaturen.

28.05.2015 | Lars Elgård Pedersen

Behandling med blodtryksmanchet i ambulancen ser overraskende også ud til at virke på ældre patienter, viser ny forskning fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Behandling med blodtryksmanchet i ambulancen ser overraskende også ud til at virke på ældre patienter.

Den simple behandling med blodtryksmanchetten hedder iskæmisk konditionering. Den består af kortvarige perioder med iltmangel i armen fremkaldt med en blodtryksmanchet placeret på overarmen.

Nu viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, at behandlingen med blodtryksmanchetten i ambulancen på vej til ballonudvidelse også ser ud til at virke på ældre patienter og patienter med risikofaktorer, som for eksempel forhøjet blodtryk. Dog tyder resultaterne på, at rygning muligvis reducerer virkningen af blodtryksmanchetten.

"Resultaterne er overraskende, idet tidligere studier på dyr har vist, at effekten af iskæmisk konditionering blandt andet er reduceret ved stigende alder og forhøjet blodtryk. Vores resultater er dog begrænset af studiets størrelse og bør efterprøves i et større klinisk forsøg med flere blodpropspatienter," siger Astrid Drivsholm Sloth, som er læge ved Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende på Institut for Klinsk Medicin, Aarhus Universitet.

 


Læs mere

Resultaterne er offentliggjort i artiklen:

Impact of cardiovascular risk factors and medication use on the efficacy of remote ischaemic conditioning: post hoc subgroup analysis of a randomised controlled trial. Sloth AD, Schmidt MR, Munk K, Schmidt M, Pedersen L, Sørensen HT, Bøtker HE, CONDI Investigators, BMJ Open 2015.

 


Yderligere information

Astrid Drivsholm Sloth, læge, ph.d.-studerende
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hjerteafdelingen
astrid.drivsholm@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Videnskabelig medarbejder