Professor Henrik Kjærulf Jensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget 2.5 mio. kr. til et projekt, der skal skaffe viden om årsager til hjertestop og uventet død hos børn og unge. Forskerne vil undersøge hjerterne i zebrafisk-fostre ved hjælp af avanceret genteknologi.
28.01.2021 |
En 4-6 cm lang akvariefisk kan hjælpe forskerne med at forklare genetiske årsager til hjertestop og pludselig uventet hjertedød hos børn og unge patienter.
Professor og overlæge Henrik Kjærulf Jensen har modtaget en bevilling på 2.5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Pengene skal bl.a. finansiere ansættelsen af specialiseret personale og faciliteter til de zebrafisk, som bruges i forskningen.
Hypotesen bag forskningsprojektet er, at ukendte gener kan forklare hjertestop hos børn og unge, der lider af Short QT-Syndrome (SQTS) - en arvelig hjertesygdom, som kan give besvimelser, ventrikelflimmer eller i værste fald pludselig, uventet hjertestop.
Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden giver forskerne mulighed for at undersøge hjerterne i zebrafisk-fostre ved hjælp af CRISPR-teknologi – en teknik, der tillader forskerne at klippe, udskifte og tilføje gener. Håbet er, at projektet både giver ny indsigt i mekanismerne bag hjertesygdommen og nye behandlingsmuligheder.
Klinisk professor og overlæge Henrik Kjærulf Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, Hjertesygdomme
Mobiltlf: 40 58 34 17
Mail: hkjensen@clin.au.dk