Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Alder er ingen dom – temadag om ældres mentale sundhed

Ved temadagen var spændende oplægsholdere inviteret til debat om, hvordan vi sammen styrker ældres mentale sundhed.

30.01.2017 | Oskar Zacho

Den 24. januar 2017 afholdte Center for Sundhedssamarbejde i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning temadag om ældres mentale sundhed. På dagen var spændende oplægsholdere inviteret til debat om, hvordan vi sammen styrker ældres mentale sundhed. 

Med omkring 120 deltagere og ni oplægsholdere heriblandt fagfolk fra kommuner og regioner, forskere, politikere og debattører, bød dagen på en masse forskellige indgangsvinkler til ældres mentale sundhed.

Herunder følger en række pointer fra dagen:

Et mere nuanceret landskab

Temadagen blev indledt med en præsentation af rapporten ”Indsatser der fremmer ældres mentale sundhed – et systematisk litteraturstudie af internationale undersøgelser”, som Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen. Lektor Janni Niclasen skitserede de samfundsmæssige udfordringer og fremhævede, at andelen af ældre stiger som følge af en generel forbedret velfærd og sundhed blandt befolkningen. Af samme grund stiger omkostningerne til ældreområdet, hvorfor der er behov for et øget fokus på ældres mentale sundhed.

Hvor der tidligere har været et karikeret billede af ældre som svage og plejekrævende, ser virkeligheden i dag helt anderledes ud. En stor del af den ældre befolkningsgruppe er nemlig hverken plejekrævende eller fysisk og mentalt svækkede. Der er stor diversitet blandt de ældre og derfor et behov for, at kommunerne i fremtiden kan tilbyde forskellige indsatser, der understøtter heterogenititen. Indsatserne skal tilpasses individuelle karakteristika som motivation, behov, fysisk og kognitivt funktionsniveau.

Meningsfulde fællesskaber 

Flere oplægsholdere påpegede vigtigheden af, at ældre indgår i meningsfulde fællesskaber, hvor særligt gruppebaserede aktiviteter er vigtige. Der synes at være en udfordring i forhold til at tiltrække mænd til de kommunale indsatser, hvilket blandt andet kan skyldes, at sundhedspersonalet fortrinsvist er kvinder. Aarhus Kommune har forsøgt at rekruttere mandlige ildsjæle, der i højere grad kan kickstarte og motivere ældre mænd til at indgå i mandefællesselskaber. Her blev det samtidig bemærket, at kvinderne også efterlyser flere indsatser specifikt tilpasset dem. Igen et klart udtryk for, at gruppen af ældre er mere mangfoldig end tidligere.

Ensomme ældre 

Et undertema på dagen var ensomhed. En stor del af ældre på plejehjem føler sig i dag ensomme. Her har både kommunerne og civilsamfundet et medansvar. Sundhedschef fra Aarhus Kommune Annemarie Zacho-Broe fremhævede Folkebevægelsen mod ensomheds tiltag ”Danmark spiser sammen”, der forsøger at sætte fokus på måltider og fællesskab. Tiltaget har skabt en sneboldeffekt, hvor viden og erfaringer spredes mellem kommunerne. Her blev det også bemærket, at der er former for ensomhed som fællesskaber ikke kan kurere, herunder længsel og sorg i relation til tab af ægtefælle eller venner. En skelnen, der er vigtig at huske på, når talen falder på ældre og ensomhed.

Robuste ældre

Man kan sagtens have et godt helbred og samtidigt være mentalt usund, og mentalt sund, selvom man har et dårligt helbred. Det tydeligste eksempel er den voksende gruppe af danskere, der aldrig har været i bedre form, men alligevel slås med stress, lavt selvværd og depression. I tacklingen af ældres mentale sundhed er distinktionen mellem helbred og sundhed vigtig, da det ikke kun handler om at lægge år til livet, men også liv til årene. Her har Ikast-Brande Kommune med projektet ”Robuste Ældre” identificeret forskellige træk hos en mindre gruppe ældre borgere, der har gjort dem særligt modstandsdygtige og mentalt stærke.  

Tiltag der virker

På dagen blev det tydeligt, at der allerede findes en lang række initiativer, der skal fremme ældres mentale sundhed.  Aarhus Kommune præsenterede blandt andet deres oplevelsesmedarbejdere, besøgsbabyer, generationsmøder, fællesspisninger og tiltag som ’Fortæl for livet’, hvor ældre fortæller deres livshistorier, som har øget den mentale trivsel hos kommunens ældre.

Temadagen bød også på et friskt og utraditionelt indspark, da initiativtageren bag ’Cykling uden alder’ fortalte om succesen med at tage de ældste plejehjemsbeboere med på cykeltur rundt omkring i Danmark. Et projekt, der har vokset sig fra mindre ture i byerne til langture på tværs af landegrænser, hvor historiefortælling, drømme og retten til vind i håret er i cykelsædet.

Ældreområdet er præget af elendighedsretorik

Journalist og forfatter Lone Kühlmann var sidste oplægsholder. Med lige dele kant og humor hudflettede hun klassiske ældre-stereotyper, og det hun kaldte en gennemsyrende elendighedsretorik. Stik mod virkeligheden bliver ældre stuvet sammen i en forståelsesramme, hvor tilgangen er ro, renlighed og regelmæssighed – som var der tale om børn. Kühlmann konstaterede tørt, at alderdommen er præcis som resten af livet - du får det ud af det, som du lægger i. Ansvaret for et meningsfuldt liv forsvinder ikke, bare fordi vi bliver ældre.

Se slides fra dagen.


Kontaktoplysninger:

Josefine Dalsgaard, projektmedarbejder for Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet  
mail: josefine.dalsgaard@au.dk
Tlf: 20674087

Carsten Obel, professor og direktør for Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet
mail: co@au.dk
Tlf: 29428405

 

 

Samarbejde, Susa, Susa, Offentligheden/Pressen