Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Antikmuseet hylder Augustus

En tur på Antikmuseet på Aarhus Universitet i tirsdags var som at tage et langt skridt tilbage i tiden. Dagen markerede 2000 årsdagen for kejser Augustus' død, en mærkedag som blev hyldet med spændende foredrag, levende legioner og romersk mad, som sendte tankerne tilbage på det gamle Romerrige

22.08.2014 | Mathilde Holm Rasmussen

Passionen for Augustus og det gamle Romerrige var stor på Antikmuseet i tirsdags, hvor det var præcis 2000 år siden at kejser Augustus døde. Augustus var ikke blot den første romerske kejser nogensinde, men også en af de vigtigste, mener projektleder for gårsdagens arrangement, lektor og museumsmedarbejder Vinnie Nørskov.
”Augustus har stor del i vores kulturarv, og derfor er det interessant at gøre noget ved en mærkedag som denne, så vi på den måde kan reflektere over vores historie og betydningen i dag,” siger hun.

Fuldt hus til et fyldt program

Antikmuseet var i dagens anledning fyldt med interesserede gæster i alle aldre. Der var især mange unge mennesker, da en del gymnasielærere havde grebet muligheden for at tilbringe en dag på museum og taget deres klasser med til arrangementet.
”Med denne slags arrangementer prøver vi også at nå en anden målgruppe end universitetet, da der jo stadig er dødt her efter sommerferien. Jeg har derfor særligt sendt invitationer ud til skoler og gymnasier, og det er dejligt at se det store fremmøde,” siger hun.

Der var stor mulighed for at lære om Augustus og Romerriget i dagens program, hvor der fra kl. 10-18 var et nyt foredrag hver halve time af ca. et kvarters varighed. De mange foredrag gav et varieret indblik i Augustus og Romerriget, og der er stor grund til at grave ned i historien, mener Vinnie Nørskov. ”Augustus er grundlægger af Romerriget, og Romerriget har stor betydning for vores kultur. Derfra har vi jo blandt andet skriftsproget, filosofi og religion. Jesus blev for eksempel født mens Augustus var kejser,” fortæller hun.

Som at være der selv

Dagen bød ikke kun på foredrag. Ifølge Vinnie Nørskov er det nemlig vigtigt at levendegøre antikken for at forstå den. Det mærkede man tydeligt på plænen foran museet, hvor mange romerske legioner fra den danske Reenactmentgruppe Roman Danes havde slået lejr. Med deres passion for Romerriget og autentiske udklædning formåede de at bidrage til formidlingen af den antikke tid.

Også de mener, at Augustus er værd at mindes. ”Han var jo en markant figur, der med grundlæggelsen af Romerriget var med til at skabe en helt ny form for struktur. Der var kaos før Augustus kom til magten, men han formåede at skabe en samlet stat, hvor der ikke var borgerkrige,” fortæller Allan Jørgensen, medlem af foreningen LEGIO VI VICTRIX COHORS II CIMBRIA, som stillede op med de romerske legioner.

Også maden levendegjorde tiden. Studerende fra klassisk arkæologi lavede mad fra romersk tid og serverede blandt andet groft brød, en stærk hvidløgsost, krydret honningvin og dadler med mere.

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet