Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Arkæolog og matematiker får årets videnskabspriser på Aarhus Universitet

Professor Marie Louise Stig Sørensen og professor Ole Barndorff-Nielsen modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2014.

27.05.2014 | Helge Hollesen

Marie Louise Stig Sørensen, privat foto

Ole Eiler Barndorff-Nielsen, foto: Lars Kruse / AU Kommunikation

Den 28. maj er en helt særlig dag på Aarhus Universitet.
Datoen er nemlig en årligt tilbagevendende festdag, hvor to anerkendte forskere, der fortrinsvis arbejder eller har arbejdet i tilknytning til universitetet, hædres for deres videnskabelige arbejde. Og den har fundet sted lige siden 1956, hvor universitetet indstiftede en videnskabspris i anledning af, at den daværende bestyrelsesformand landsretssagfører Carl Holst-Knudsen fyldte 70 år og fratrådte som formand.
I år går priserne til arkæolog, University Reader ved universitet i Oxford og professor ved universitetet i Leiden, Marie Louise Stig Sørensen samt matematiker, professor emeritus Ole Barndorff-Nielsen.

Om prismodtagerne:

Marie Louise Stig Sørensen er uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet i 1981 og blev i 1985 ph.d. på University of Cambridge med en afhandling om overgangen fra bronzealderen til jernalderen i Skandinavien.
Udover den arkæologiske forskning er Marie Louise Stig Sørensen også en central forsker i forholdet mellem kultur og identitet, krop og køn. Hun blev i 2011 udnævnt som University Reader ved University of Cambridge og året efter udnævnt til et specielt professorat i bronzealder-studier ved universitetet i Leiden.

Marie Louise Stig Sørensen har deltaget i, og selv stået i spidsen for, flere interdisciplinære EU-projekter. Hun har dog bevaret sin tilknytning til Aarhus Universitet, hvor hun løbende indgår i flere forskellige forskningssamarbejder. Hun er desuden kendt for at tage sig rigtig godt af de studerende, som Aarhus Universitet sender til Cambridge.

Ole Eiler Barndorff-Nielsen regnes i dag som en af verdens førende matematikere. Han tog sin kandidatgrad på Aarhus Universitet i 1960 og blev professor i statistik samme sted i 1973.

Ole Barndorff-Nielsen er i dag professor emeritus men stadig aktiv forsker og betegnes som et vigtigt aktiv for universitetet. Han har i løbet af sin karriere produceret en omfattende mængde af banebrydende forskningsresultater, blandt andet har han introduceret og generaliseret matematiske modeller, der finder anvendelser indenfor vidt forskellige områder, hvoraf specielt kan nævnes teorien for turbulente vindfelter og partikeltransport, samt finansteori..

Ole Barndorff-Nielsen har modtaget talrige udnævnelser og æresbevisninger gennem sin karriere. Han er blandt andet medlem af Academia Europaea og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Fakta om Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris:
Prisen blev uddelt første gang i 1958 og har siden - så vidt muligt - været uddelt den 28. maj. Oprindelig var prisen på 10.000 kr., men er i dag vokset til 100.000 kr.
Prisen uddeles uden ansøgning som hædersgave til en dansk forsker, der fortrinsvis arbejder eller har arbejdet i tilknytning til Aarhus Universitet, og som er inde i et videnskabeligt arbejde og derunder har fremlagt et eller flere betydelige resultater, der giver løfter for det fremtidige arbejde. Prisen kan kun gives én gang til samme person.

Aarhus Universitet, Ekstern målgruppe, Offentligheden/Pressen, Bevillinger og priser