Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU bliver strategisk partner for kulturhovedstaden

Forskere fra Aarhus Universitet får en væsentlig strategisk rolle, når Aarhus som kulturhovedstad sætter fokus på menneskelig, økonomisk og bæredygtig vækst.

12.12.2013 | Helge Hollesen

Med to underskrifter har Aarhus Universitet og Aarhus 2017 i denne uge beseglet et strategisk partnerskab, der skal styrke Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad.

“Aarhus 2017 handler om at udfordre det bestående og se hverdagen i et nyt lys. Det har vi som universitet en stærk tradition for, så alene af den grund er det interessant for AU at være en integreret del af arbejdet med Aarhus 2017,” begrunder rektor Brian Bech Nielsen universitetets deltagelse.

Han betegner Aarhus 2017 som en markant begivenhed for byen, som universitetet gerne vil støtte op om.

“Projektet har mange temaer, hvor jeg faktisk mener, at vi har en naturlig samfundsmæssig forpligtelse til at bidrage med vores viden og evner. Samtidig er jeg sikker på, at de forskere og studerende, der bliver en del af projektet, vil opnå ny viden og nye erfaringer, som de kan få gavn af i deres arbejde," siger Brian Bech Nielsen.

Aarhus 2017 som et laboratorium

I forbindelse med Aarhus 2017 har universitet udpeget seks interdisciplinære forskningprogrammer, og en række dialogmøder er allerede afviklet.

”Der har været en række interessante projektideer og en stor vilje til at indgå samarbejder med aktører uden for universitet,” forklarer Louise Ejgod Hansen, der er AU’s projektkoordinator for AU's aktiviteter i forbindelse med Aarhus 2017.

Hun betegner Aarhus 2017 som et laboratorium for nye måder at bruge kunst, kultur og kreativitet på.

”Målet er at sammentænke sociale og kulturelle faktorer og på den måde skabe menneskelig, økonomisk og bæredygtig vækst,” siger Louise Ejgod Hansen.

 Kulturhovedstaden skal have en bred forankring på AU

Forskerne skal både være med til at evaluere 2017-projekter og at kvalificere projekter i medspil med aktører uden for universitetet, forklarer AU’s projektleder.

”2017 er kultur i den allerbredeste forstand. Det drejer sig om alt fra økonomisk vækst og deltagelse i demokrati til at tiltrække flere turister. Men for eksempel også spørgsmålet om, hvad kultur betyder for folks sundhed? Derfor skal projekt også have en meget bred forankring på universitetet,” siger Louise Ejgod Hansen.

Den forankring kommer også til at gælde de studerende. Der skal blandt andet etableres en række læringsforløb i forbindelse med undervisningen, og der er planer om særlige projektforløb for internationale studerende.

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder