Aarhus Universitet har vedtaget at iværksætte en seks-årig indsats for at styrke uddannelse og forskning inden for datalogi, IT og datavidenskab for at imødekomme fremtidens behov for flere digitaliseringsspecialister. Antallet af studerende skal fordobles og de faglige miljøer skal udvides. Med indsatsen tager Aarhus Universitet det første skridt i en større strategisk digitaliseringssatsning, som vil præge universitetet i de kommende år
13.06.2017 |
Fremtidens behov for veluddannede digitaliseringsspecialister er både velkendt og veldokumenteret. Ifølge blandt andre Erhvervsstyrelsen vil der mangle helt op til 19.000 IT-specialister i 2030, hvis den digitale udvikling og automatiseringen af jobfunktioner fortsætter som forventet.
Aarhus Universitet har allerede meget stærke og internationalt anerkendte forskningsmiljøer inden for digitalisering og datavidenskab på både Institut for Datalogi og Institut for Matematik, der understøtter de naturvidenskabelige uddannelser i datalogi, IT og matematik. En ny strategisk indsats skal nu ekspandere uddannelserne og udbygge forskningsmiljøerne på de to institutter, som et led i at imødekomme fremtidens behov og efterspørgsel på stærke IT-kompetencer:
”Som en af Danmarks største forsknings- og uddannelsesinstitutioner bærer vi et stort ansvar for, at samfundet står bedst muligt rustet til at imødekomme den digitale forandring. Det gør vi ved at styrke vores dimittender og den forskning, der kan og skal bidrage med den nødvendige nytænkning og fremdrift. Med ekspansionen af vores faglige digitaliseringsmiljøer sætter vi for alvor handling bag ordene for at imødekomme det store behov for digitaliseringsspecialister og databaseret innovation især i det vestdanske område,” forklarer rektor Brian Bech Nielsen.
Flere studiepladser og øget forskningskapacitet
De naturvidenskabelige digitaliseringsuddannelser på ST uddannede i 2016 samlet 105 dimittender. Med den nye indsats er ambitionen at fordoble produktionen af kandidater i 2025.
Det skal blandt andet ske ved at øge det årlige bacheloroptag på Institut for Datalogi og Institut for Matematik med i alt 102 studerende samt ved oprettelse af en ny bachelor- og kandidatuddannelse i datavidenskab, placeret på Institut for Matematik. Desuden intensiveres rekrutteringsindsatsen, der i højere grad skal målrettes kvinder og internationale studerende.
”Vi skal ikke bare have flere kandidater, vi skal også have de dygtigste, så vi sikrer det bedste match mellem studie, studerende og virksomheder og samtidig begrænser frafaldet. Skal vi levere en uddannelse af høj kvalitet kræver det, at vi udbygger et stærkt forskningsmiljø, der kan matche den øgede uddannelsesaktivitet, sikre de studerende en solid forskningsbaseret viden og samtidig bevare vores meget stærke position,” fortæller dekan på ST, Niels Christian Nielsen.
For at imødekomme den øgede studenterpopulation vil undervisnings- og forskningskapaciteten tilsvarende stige, og i alt 24 VIP-stillinger forventes opslået på de to institutter over de næste fire år. De første ansættelser vil ske i 2018.
Forskningsfaglig synergi med ingeniørsatsning
Forstærkningen af de to institutter ligger i naturlig forlængelse af oprustningen af ingeniørområdet, som bestyrelsen vedtog tilbage i juni 2016. Her forventes også mindst en fordobling af studiepladser på ingeniøruddannelser med et digitaliseringsaspekt, herunder informations- og kommunikationsteknologi, elektronik, sundhedsteknologi, computerteknologi samt elektroteknologi.
Der afsættes i alt 67,5 mio. af Universitetsledelsens Strategiske Midler (USM) til indsatsområdet. Science and Technology (ST) afsætter derudover 15,0 mio. kr. af fakultetets strategiske midler.
Indsatsområdet vil blive udfoldet i perioden fra 2018-2024, og er den første del af fire større digitale indsatsområder, som AU iværksætter trinvist over de kommende år.