Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU-forskere laver lydkunst i Kulturbyen

Du kender lyden af en bil. Og lyden af P3. Men har du nogensinde lagt mærke til alle lydene i en skov? Eller lyden af ingenting? To forskere fra Aarhus Universitet vil åbne vores ører for lydenes mangfoldige verden.

23.02.2017 | Ida Hammerich Nielson

Sæt dig ind i en kæmpe megafon af træ og oplev naturens lyde, som du aldrig har hørt dem før. De 3 specialbyggede megafon-skulpturer kan opleves i Øen i Indelukket, ved Åhave Allé i Silkeborg fra den 7. april – den 20. august 2017. Værket er en del af projektet ”The Overheard”, som to AU-forskere står bag.

I skoven ved Silkeborg kan du snart opleve et ganske særligt kunstværk: En kæmpe megafon af træ, du kan sætte dig ind i og opleve naturens lyde på en helt ny måde. Lydskulpturen i Silkeborg er en del af et større kunstværk - fem andre steder i Region Midtjylland findes udendørs lydskulpturer, der udfordrer vores forståelse af lyd. Projektet hedder The Overheard og er en del af Kulturhovedstad 2017. Bag projektet står to forskere med speciale i lyd: Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis fra Center for Sound Studies på Aarhus Universitet. 

”Ambitionen bag The Overheard er at få folk til at lytte til, hvordan de selv lytter. Normalt har vi bestemte måder at lytte på og sætter ofte lyd i kasser som for eksempel musik eller funktionslyd som lyden af en bil. Men lyd er meget mere end det. Lydskulpturerne i The Overheard gør publikum opmærksom på forskellige måder at lytte på,” siger Marie Højlund.

Hvad er et godt lydmiljø?
Lydskulpturerne rundt om i Region Midtjylland er lavet af forskellige kunstnere, som Marie Højlund og Morten Riis har håndplukket. På hjemmesiden www.overheard.dk​  kan man fra 1. marts 2017 streame lydene fra de seks lydskulpturer hver for sig og samlet.

”The Overheard tuner ind på de overhørte lyde og inviterer alle til at være opmærksomme på omgivelsernes levende lyde og til at gentænke forskellene mellem lyd, musik og støj, ” siger Morten Riis.

En del af The Overheard er også at diskutere lyd og de to forskere vil i løbet af 2017 samle kunstnere, forskere og lydindustrien til workshops med fokus på udvikling af ny teknologi og støjreduktion. 

”Mange er bange for lyd, men vi oplever støj meget forskelligt, og det er ikke altid noget, vi kan måle. Vi vil gerne tale om kvaliteten af lydmiljøer fremfor kun at tale om støjreduktion”, siger Marie Højlund.

 

Onsdag den 1. marts 2017 inviteres alle til den officielle åbning af 2017-projektet The Overheard på Godsbanen. Åbningen byder på et væld af oplevelser og skydes i gang med en præsentation af The Overheard, lancering af projektets hjemmeside, samt fernisering for den anerkendte schweiziske kunstner Zimouns storslåede lydværk i Den Rå Hal. I samarbejde med Radar inviteres publikum herefter til en række koncerter, hvor lydelementer fra The Overheard vil indgå.

 

Kontakt:

Marie Koldkjær Højlund: 40180215 / musmkh@cc.au.dk

Morten Riis: 51944609/ mr@cc.au.dk

 

 

 

 

 

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Arrangement, Ekstern målgruppe