Omkring 1.300 besøgende blev klogere på alt fra pollen til planeter under Forskningens Døgn fredag d. 29. april. Læs reaktioner fra forskere og besøgende her.
29.04.2016 |
Navitas summede af nysgerrige besøgende og fortællelystne forskere, da Forskningens Døgn løb af stablen fredag d. 29. april. Et historisk højt antal forskere deltog i årets arrangement, som med et bredt program inkluderede alle fire fakulteter.
En af forskerne var Pia Viuf Ørby, ph.d.-studerende i Folkesundhed og Miljøvidenskab, som havde taget opstilling i foyeren med en såkaldt pollenfælde – en grøn genstand, som kan indfange pollen og på den måde måle pollenkoncentrationen i luften.
”Cirka 1 million danskere lider af pollenallergi, men folk ved ikke særlig meget om pollen, blandt andet fordi det er et undervurderet forskningsfelt i Danmark. Forskningens Døgn er en god mulighed for at gøre opmærksom på min forskning,” sagde Pia Viuf Ørby, inden den næste gruppe af mennesker flokkedes om hendes bord for at høre mere om, hvordan pollentallet påvirker allergikernes reaktioner.
Liv i rummet?
I et andet hjørne af foyeren var Navitas omdannet til et lille univers med farvestrålende planeter, skinnede satellitter og små rumvæsner i plys. Her stod den garvede formidler i astronomi Ole J. Knudsen sammen med en flok ph.d.-studerende og fortalte om jagten på planeter. Men er der så liv i rummet?
”Det kan jeg svare helt klart på: Måske. Vi finder flere og flere planeter, hvor livsbetingelserne er tæt på det, vi kender fra jorden,” lød det fra Ole J. Knudsen.
Nysgerrige besøgende
Både unge og ældre havde fundet vej til Forskningens Døgn. Merete Glerup fra Odder havde taget en veninde med til arrangementet.
”Jeg fik programmet i min postkasse og tænkte, at det lige var noget for mig, for jeg er meget nysgerrigt anlagt. Og så har jeg en søn, der går på ingeniørstudiet, så det er også en god mulighed for at se hans studiested,” sagde hun.
Merete Glerup var begejstret for 3D-printeren og for at få testet sin hukommelse i Con Amores stand - AU's center for selvbiografisk hukommelse.
”Min hukommelse fungerede overraskende godt,” grinede hun, inden hun med veninden under armen gik videre i programmet.