Professor Bente Vilsen fra Aarhus Universitet får støtte fra Lundbeckfonden til at udforske genetisk ændring af natrium-kalium-pumpens protein. Forskningen kan være et skridt på vejen til behandling af alvorlige neurologiske sygdomme.
13.03.2017 |
En defekt natrium-kalium-pumpe, som er den livsvigtige celle-membran-pumpe, kan være årsag til alvorlige neurologiske lidelser som parkinsonisme og forbigående halvsidige lammelser hos børn. Der findes ikke en effektiv medicinsk behandling af sygdommene, men nyere forskning viser, at en fejlbehæftet natrium-kalium-pumpe kan repareres ved at lave en genetisk ændring af pumpe-proteinet.
Nu modtager professor, dr.med. Bente Vilsen, Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, 4,736 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at udforske pumpemekanismen og virkningen af en genetisk ændring.
Bente Vilsen beskriver den genetiske ændring af pumpeproteinet som en ’redningsaktion’, der kan overføres i bestræbelserne på at udvikle en effektivt medicinsk behandling til de neurologiske sygdomme.
”Det er projektets mål at forstå den molekylære mekanisme, der ligger bag redningsaktionen. Det er en væsentlig viden for at udvikle medicin, som kan genoprette den normale funktion i den defekte natrium-kalium-pumpe – og dermed helbrede sygdommene”, siger Bente Vilsen.
Anne-Marie Engel, forskningschef i Lundbeckfonden, er glad for at kunne støtte et forskningsprojekt som Bente Vilsens:
”Natrium-kalium-pumpen har været genstand for mange store forskningsprojekter, ikke mindst i Danmark, gennem mange år. Vi ved, at den er essentiel for opretholdelsen af balancen mellem alle cellers indre og omgivende miljø. Bente Vilsens projekt er med til at give os endnu mere viden om selve pumpen, og hvordan den fungerer. Samtidig har det fokus på to genetisk betingede hjernesygdomme, som der pt ikke findes behandling for, og som netop skyldes mutationer i natrium-kalium-pumpen, og på, hvordan man kan arbejde med pumpen som mål for behandling af to alvorlige hjernelidelser. Projektet er således på én gang spændende og inspirerende grundforskning og målrettet translationel forskning, som vi er glade for at kunne støtte,” siger Anne-Marie Engel.
Fakta
Bevillingen til projektets:”Understanding Na,K-ATPase molecular mechanism with a perspective for pharmaceutical targeting” løber fra marts 2017 og tre år frem.
Professor Bente Vilsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 87 16 77 36
Mobil: 23 82 29 77
Mail: bv@biomed.au.dk