Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU har brug for samfundets input

Universitetet er til for samfundet - ikke omvendt. Derfor har AU Herning etableret et eksternt råd, som skal styrke samarbejdet med erhvervslivet og offentlige institutioner i området. Initiativet er seneste skud på stammen i en række af råd på AU, som styrker samspillet mellem universitetet og det omgivende samfund.

16.12.2013 | Ida Hammerich Nielson

Det nye Eksterne Råd på AU Herning skal rådgive om, hvordan AU Herning bliver et endnu mere attraktivt studiested med en tæt relation til erhvervslivet. På billedet ses studerende på AU Herning. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation

To gange om året mødes en række nøglepersoner fra Midt- og Vestjylland på AU Herning. De er medlemmer i et nyt eksternt råd, som skal styrke samarbejdet mellem Aarhus Universitets institut i Herning og offentlige institutioner og private virksomheder i området. Det eksterne råd er nedsat af institutleder Michael Goodsite, som med rådet ønsker at få erhvervslivets og offentlige institutioners input til udviklingen af instituttet i Herning.

”Vi har behov for at få ekstern feedback fra beslutningstagerne i området. De har fingeren på pulsen og kan blandt andet komme med idéer til, hvordan AU Herning kan tilbyde de uddannelser, der er behov for i Midt- og Vestjylland. Vi eksisterer for samfundet og ikke omvendt. Derfor er vi nødt til at have samfundets input til, hvordan vi bedst udvikler vores institut,” siger han.

Det lokale i fokus
Det nyetablerede eksterne råd på AU Herning skal supplere de Advisory Boards og de aftagerpaneler, som allerede findes på hovedområderne. Det enkelte hovedområdes Advisory Board rådgiver fakultetsledelsen om hele hovedområdets strategi, mens aftagerpanelerne har fokus på enkelte uddannelser. Michael Goodsite understreger, at disse råd er vigtige – det særlige ved det nye eksterne råd er ifølge institutlederen det lokale perspektiv.

”I det eksterne råd på AU Herning sidder der folk, som kører forbi AU Herning til hverdag og måske ligefrem kan se det fra deres kontorvindue. Det er helt oplagt at spørge disse personer, hvordan AU Herning bliver et endnu mere attraktivt studiested med en tæt relation til erhvervslivet og offentlige institutioner,” siger han.

Universitetet åbner sig for omverdenen
Formanden for AU Hernings nye eksterne råd er tidligere videnskabsminister Helge Sander. Han har sagt ja til at være med i rådet, fordi han selv er fra området og ved, hvor stor en betydning AU Herning har for Midt- og Vestjylland.

”AU Herning er en spydspids herude. Alt foregår på et højere videnniveau i samfundet i dag, og det mærker man også i den industriproduktion, vi har i denne del af landet. Der stilles større krav både til produkterne og arbejdsprocesserne, og dem kan vi kun opfylde, hvis vi får et højere videnniveau ind i vores virksomheder. Derfor er der en kolossal opbakning til AU Hernings uddannelser, hvor de studerende netop samarbejder med de lokale virksomheder,” siger han.

Helge Sander ser det nye eksterne råd som endnu et skridt i retning af at åbne universiteterne op for omverdenen.

”Det er vigtigt, at universiteterne åbner op, dels så samfundet kan få større glæde af universiteterne, dels så der bliver en større forståelse i befolkningen for universiteternes værdi”.

Læs mere om det Eksterne Råd på AU Herning her


Det eksterne råd på AU Herning
Formålet med det eksterne råd på AU Herning er at styrke samarbejdet med såvel offentlige institutioner som private virksomheder i lokalområdet. Tidligere videnskabsminister Helge Sander er formand for rådet, som består af borgmestrene i de fem omkringliggende kommuner Herning, Ikast-Brande, Holstebro, Struer og Ringkøbing-Skjern, regionsrådsformanden for Region Midtjylland og repræsentanter fra det midt- og vestjyske erhvervsliv.


Advisory Board
Der findes et Advisory Board på hvert hovedområde på Aarhus Universitet. Et Advisory Board består af udefrakommende medlemmer, som repræsenterer målgruppen for hovedområdets forskning, uddannelse og formidling samt forsknings – og uddannelsesverdenen. Medlemmerne rådgiver dekanen om hovedområdets overordnede strategi.


Aftagerpaneler
På hvert hovedområde findes et eller flere aftagerpaneler, der består af udefra kommende medlemmer. Medlemmerne skal tilsammen have erfaring med og indsigt i uddannelsesområdet og de ansættelsesområder, som uddannelserne giver adgang til. Medlemmerne rådgiver blandt andet om udvikling af nye og eksisterende uddannelser og nye undervisnings- og eksamensformer.

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder