Fra sommeren 2021 bliver det lettere for kvote 2-ansøgere at gennemskue adgangskravene på Aarhus Universitet. Alle fakulteter er blevet enige om en fælles model med tre elementer.
27.03.2019 |
Karaktersnit i udvalgte fag plus en test og/eller særlige kvalifikationer.
Det er de tre elementer, fremtidens kvote 2-ansøgere kan nøjes med at kende til. I hvert fald dem, der søger ind på Aarhus Universitet fra 2021.
Dermed skulle det gerne blive lidt lettere for ansøgerne at orientere sig på tværs af universitetets uddannelser, fortæller prorektor Berit Eika.
”Uddannelsesudvalget besluttede sidste år, at der skulle gøres en indsats for at få et kvote 2-system, der samlet set var mere gennemskueligt. Det har fakulteterne arbejdet med siden, og nu har vi en model, der fungerer bedre for alle – ikke mindst for ansøgerne”.
Sådan fungerer modellen fra 2021 og frem
Fælles for alle universitetets uddannelser bliver, at kvote 2-ansøgere først vurderes på et gennemsnit af særligt relevante karakterer fra den adgangsgivende eksamen. Det kan f.eks. være Dansk A og Engelsk B.
Dernæst skal ansøgerne vurderes på et motivationskriterium, som enten omfatter en test eller en gennemgang af de kvalifikationer og erfaringer, ansøger måtte have, som kan være særligt relevante for den pågældende uddannelse.
Stort set alle science-uddannelser på ST kommer til at anvende testen, og det samme gælder medicineruddannelsen. De øvrige uddannelser på Health vil vurdere ansøgerne efter særlige kvalifikationer, og det samme vil samtlige uddannelser på Arts og BSS, samt Molekylær Medicin på ST.
Diplomingeniøruddannelserne på ST anvender både test og særlige kvalifikationer.
Mange af universitetets uddannelser fortsætter således med de samme kvote 2-kriterier som i dag, men på de uddannelser, hvor den nye fælles model kræver ændringer i proceduren, skal man varsle potentielle ansøgere to år i forvejen. Derfor vil de fælles kriterier først være slået helt igennem i 2021.
En national test er næste ambition
Berit Eika anerkender, at der stadig er udfordringer for de studiesøgende; nemlig at der ikke er noget nationalt samarbejde om den test, som kvote 2-ansøgere skal igennem. Dermed kan ansøgere fra næste år være nødt til at besøge både Aarhus, København og Odense for at aflægge prøver, hvis man f.eks. søger i kvote 2 på en naturvidenskabelig uddannelse.
”Det er i praksis nærmest umuligt for ansøgerne, og sådan mener jeg ikke det behøver at være. Derfor har vi samlet en gruppe universiteter, som skal forsøge at blive enige om en fælles test, så ansøgerne kan nøjes med at tage den ét sted. AU bruger i forvejen den samme test som SDU, så jeg håber, at der kan findes en løsning”, fortæller Berit Eika.