Seks AU-forskere modtager 53 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråds karriereprogram til nye banebrydende forskningsprojekter.
17.06.2014 |
To professorer fra Aarhus Universitet får i de næste fem år mulighed for at realisere deres nytænkende ideer inden for teoretisk kemi og faststoffysik. Det sker med penge fra den del af karriereprogrammet Sapere Aude, der er målrettet eliteforskere.
Professor Ove Christiansen fra Kemisk Institut har modtaget 11,9 millioner kroner til at etablere en forskningsgruppe, der skal udvikle nye teorier, som gør det muligt at beregne molekylers indre dynamik. Hvis man kan forudsige den i detaljer, vil man kunne forstå og kontrollere molekylære systemer – og dermed verden inden i og omkring os – på et helt andet niveau end hidtil og i mange forskellige sammenhænge.
Professor MSO Philip Hofmann skal ved Institut for Fysik og Astronomi udforske, hvordan man syntetiserer nye to-dimensionale materialer i høj kvalitet og hvilke nye egenskaber, disse materialer faktisk har. Til det projekt har han også modtaget 11,9 millioner kroner.
DDF har samlet uddelt 82,4 millioner kroner til syv eliteforskere.
Millioner til nye forskningsledere
Sapere Aude programmet har også uddelt penge til forskere, der i de kommende år får mulighed for at opbygge og lede deres egne forskningsgrupper. Bevillingerne går til unge etablerede forskere, som får fire år til at lede deres egne forskningsprojekter.
Fire forskere fra Aarhus Universitet har modtaget bevillinger fra dette Trin 2 af programmet.
Professor Rune Slothus, Institut for Statskundskab, har modtaget knap syv millioner kroner til projektet ”Hvornår og hvordan de politiske partier påvirker borgernes politiske holdninger.”
Til udforskning af åreforkalkning med nye værktøjer har lektor Jacob Fog Bentzon fra Institut for Klinisk Medicin fået 6.4 millioner kroner.
Postdoc Bjørn Panyella Pedersen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, skal forske i mekanismer bag kolesterol og sukkeroptag og har modtaget knap syv millioner kroner.
Samme beløb er adjunkt Andreas Basse-O'Connor fra Institut for Matematik bevilget til analyse af tilfældige fænomeners udvikling over tid.
DDF har uddelt penge til 20 nye forskningsledere, der samlet modtager 136,6 millioner kroner.