Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU starter interdisciplinært center for forskning i ulighed

Et nyt tværdisciplinært center på Aarhus Universitet skal skabe ny viden om ulighed, og hvordan vi kommer den til livs. Topforskere fra både Aarhus BSS og Health er involveret.

14.03.2021 | Thomas Sørensen

PIREAU er navnet på AU's nye tværvidenskabelige forskningscenter om ulighed. Foto: Lars Kruse.

”Ulighed er et stort problem på verdensplan, ikke mindst fordi den ofte forstærker sig selv. Økonomisk ulighed kan skabe politisk ulighed. Sundhedsmæssig ulighed kan skabe økonomisk ulighed. Og så videre. Der er et utrolig vigtigt tema, og jeg glæder mig meget til at komme i gang med arbejdet”.

Sådan siger professor Carsten Jensen fra Institut for Statskundskab om det kommende forskningscenter, som han skal stå i spidsen for. 

Centeret har fået navnet PIREAU – en forkortelse for ’Platform for Inequality Research at Aarhus University’ – og en startbevilling på 10 mio. kroner fra universitetets strategiske midler. Dertil kommer midler fra Aarhus BSS og Health, ligesom centeret også har ambitioner om at tiltrække midler fra EU og private fonde.

Ulighed er en global trussel

Ifølge Carsten Jensen kommer den stigende ulighed til udtryk på en række områder – fra forskelle i økonomiske levevilkår til forskelle i helbred og levetid. Og uligheden kan true et samfunds sammenhængskraft og stabilitet. En udfordring, som både er blevet mere synlig og mere alvorlig under COVID-pandemien.

”Vi ser både herhjemme og i andre lande, at smitten har været mest udbredt blandt lavtuddannede og folk med relativt lav indkomst, som f.eks. ikke har mulighed for at arbejde hjemme. Samtidig vil de økonomiske følgevirkninger af pandemien formentlig også ramme særligt hårdt hos de, der i forvejen er på kanten af arbejdsmarkedet. På den måde medvirker COVID til at forstærke sociale kløfter i selv velstående samfund som det danske”, forklarer Carsten Jensen. 

Tværfaglig forskning er nøglen

For overlæge og professor Henrik Toft Sørensen fra Institut for Klinisk Medicin er det netop vekselvirkningen mellem det sundhedsmæssige og det sociale, der gør det nødvendigt med et bredt og livslangt forskningsperspektiv:

”Hvis du rammes af sygdom, er der større risiko for, at du også bliver ramt økonomisk eller socialt, og det risikerer at blive en ond spiral – selv efter at sygdommen er behandlet. Helbred og sociale faktorer er tæt forbundne, og derfor er det helt nødvendigt at gå tværfagligt til værks, hvis vi for alvor skal blive klogere på ulighed. Det giver PIREAU os en mulighed for. I samspil med den unikke ressource, vi har i de danske registerdata om social- og sundhedsforhold, har vi et rigtig godt afsæt for at gøre en forskel – også i et internationalt perspektiv.

Strategien føres ud i livet

PIREAU bliver etableret som led i Aarhus Universitets strategi frem mod 2025, hvor universitetet blandt andet forpligter sig til at levere tværgående forskningsbidrag til samfundets udvikling og velfærd. 

”PIREAU er et af de håndfaste eksempler på, at strategien er et vigtigt pejlemærke for os – både i tanke og handling. Vores forskere kan gøre en enorm forskel i samfundet, og med centeret her skaber vi et godt afsæt for, at de kan samarbejde om at skabe ny viden og nye netværk – og i sidste ende bidrage til at komme den globale ulighed til livs”, siger rektor Brian Bech Nielsen, der understreger, at PIREAU arbejder med en lang forskningshorisont, så der bliver tid til at opbygge et miljø med international gennemslagskraft.

 

Fakta om PIREAU:

  • PIREAU består af en kernegruppe på ni seniorforskere fra seks institutter på Health og Aarhus BSS. Gruppen forventes at blive suppleret af 10-20 andre fastansatte forskere, samt cirka 20 ph.d’er og postdocs – evt. også fra andre fakulteter.
  • PIREAU skal prioritere projekter, som ser på samspillet af mindst to typer ulighed. Centeret har allerede flere projekter i støbeskeen; heraf f.eks. projekter om teknologisk udvikling og demokratisk stabilitet, om kilder til ulighed i sundhed, samt om indvandring, segregering og polarisering.
  • PIREAU er godkendt af Aarhus Universitets bestyrelse og i første omgang finansieret med 10 mio. kroner fra universitetets strategiske midler i perioden 2022-2023. Samtidig investerer Health og Aarhus BSS også egne midler. Dertil skal suppleres med væsentlige midler fra private fonde og fra EU, for at ambitionerne bag PIREAU kan realiseres.
Forskning, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Ekstern målgruppe, Offentligheden/Pressen, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder