Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU styrker skolen

AU samarbejder. Aarhus Universitet understøtter samarbejdet med myndigheder og erhvervsliv og udvikler de studerendes kompetencer inden for innovation og entreprenørskab.

08.09.2014 | AU Kommunikation

Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) ved Aarhus Universitet er medlem af den internationale forskningsorganisation for uddannelsesforskning IEA – International Association for the Evaluation of Educational Achievement – som er verdens førende uafhængige forskningsinstitution, når det gælder gennemførelsen af videnskabelige internationale komparative undersøgelser af skolesystemers præstationer over hele verden. Institut for Uddannelse og Pædagogik deltager i fire IEA-undersøgelser – PIRLS, TIMMS, ICCS og ICILS – der på hver deres område – læsning, matematik, demokrati, it – er blandt de mest fremtrædende internationale komparative pædagogiske forskningsprojekter i verden. Undervisningsministeriet finansierer 50 procent af instituttets konkrete udgifter til gennemførelse af undersøgelserne.



BioBase: Platforme for forskning i biobaseret produktion

Øget anvendelse af biomasse til energi, foder, fødevarer, materialer og kemiske råstoffer indebærer store samfunds- og erhvervsmæssige perspektiver. Det vil blandt andet kunne mindske afhængigheden af fossil energi og import af foder til den danske husdyrproduktion, ligesom udviklingen af nye biobaserede produkter vil kunne medvirke til at skabe bæredygtig industriel vækst og arbejdspladser i landdistrikterne.

Endelig vil dyrkning af flerårige grønne biomasser kunne reducere landbrugets miljø- og klimapåvirkning og forbedre jordens frugtbarhed – uden at produktionen af fødevarer mindskes. Ved DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug – er der etableret en teknologiplatform – BioBase – der fungerer som ramme for forskning og udvikling af produktionssystemer og teknologier til raffinering af grøn biomasse. BioBase består af fire integrerede subplatforme (se boks).

Frem til 2017 anvendes 50 millioner kroner til forskning på området. Formålet er at udvikle nye bæredygtige og produktive dyrkningssystemer, som giver et grundlag for udvikling af en biobaseret produktion af flydende brændstoffer, nye proteinrige fodertyper og andre højværdiprodukter. Platformene danner endvidere grundlag for udviklingssamarbejde med virksomheder. Med hjemsted i Agro Business Park i Foulum er der etableret en erhvervsklynge – Biocluster.dk – som blandt andet giver virksomheder adgang til viden og faciliteter i BioBase. I regi af BioBase vil der blandt andet blive etableret eksperimentelle anlæg til udvinding af protein fra kløvergræs og produktion af bioolie på basis af grøn biomasse og affaldsprodukter.

Den viden, som opnås i BioBase, vil blive anvendt som grundlag for at belyse samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser af øget biomasseproduktion. Analyserne vil kunne anvendes af myndigheder og beslutningstagere til at fastlægge rammer og regulering på området.


BIOBASE
BioBase er en forskningsplatform, som består af fire integrerede subplatforme:
• Grøn biomasse gennem diversificeret arealanvendelse og smart håndtering (grøn biomasse)
• Højkvalitetsprotein fra grønne biomasser (grøn protein)
• Fra biomasse til energi gennem HTL (HTL)
• Samfundsmæssige og miljømæssige, økologiske og økonomiske vurderinger (ECO-ECO)


Nationale centre
Det er afgørende for fremdriften i samfundet, at den samlede videnbase, som Aarhus Universitet udvikler, er til rådighed for det omgivende samfund, og at universitetets forskning kan fungere som port til den globale viden. Aarhus Universitet har fire nationale centre med særlige opgaver inden for samarbejde og videnudveksling med myndigheder og erhvervsliv:


DCH – Dansk Center for Sundhed
DCH er et nyetableret nationalt videncenter, der trækker på kompetencer fra hele Aarhus Universitet for at løse opgaver for sundhedssektoren. Centret ligger ved det sundhedsvidenskabelige hovedområde, men fungerer som en fælles indgang til sundhedsrelateret forskning ved Aarhus Universitet. Kombinationen af universitetets kompetencer på tværs af traditionelle ekspertiser kan imødekomme selv meget komplekse problemstillinger i sundhedssektoren og skal sikre en bedre kobling mellem forskning, planlægning og praksis. Med DCH ønsker Aarhus Universitet at bidrage aktivt med eksisterende og ny viden til udvikling af sundhed og velfærden i Danmark. De konkrete opgaver i centret vil afhænge af, hvad sundhedssektoren søger løsninger på, for eksempel i forbindelse med at nå regeringens nationale sundhedsmål, men oplagte temaer kunne være ulighed i sundhed, telemedicin og sundhedsøkonomi.

dch.au.dk

DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
DCA er Aarhus Universitets faglige enhed for myndighedsbetjening og samarbejde med jordbrugs- og fødevaresektoren. Centret omfatter institutter og forskergrupper, der har fødevarer og jordbrug som særligt fokusområde. DCA’s centerenhed har 11 medarbejdere. DCA koordinerer og kvalitetssikrer nationale og internationale myndighedsopgaver og har ansvar for AU’s aftale med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om forskningsbaseret myndighedsbetjening. Centret deltager i europæiske forskningspolitiske netværk og medvirker til initiering af  forskningssamarbejde på jordbrugs- og fødevareområdet, og via tværgående initiativer understøtter centret det strategiske samarbejde med sektoren for eksempel via forskningsprogrammer og klyngeinitiativer.

dca.au.dk

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi
Centret er indgangen for myndigheder og erhverv til Aarhus Universitets faglige miljøer inden for natur, miljø og energi. Institut for Bioscience og Institut for Miljøvidenskab er de primære  leverandører af forskning og rådgivning i regi af DCE. DCE leverer rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og udgiver rapporter og notater udarbejdet af Aarhus Universitets forskere. Centret koordinerer og medvirker til at kvalitetssikre universitetets forskningsbaserede rådgivning til ministerier og andre rekvirenter af universitetets rådgivning på miljø- og energiområdet. Aarhus Universitets væsentligste kontrakt på området er indgået med Miljøministeriet og omfatter forskning, overvågning og rådgivning for Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.

dce.au.dk

DCL – Nationalt Center for Kultur og Læring
DCL er AU’s centrale enhed for understøttelse af videnudveksling mellem samfundet og de faglige områder på Arts. DCL’s mission er at afdække, muliggøre og organisere konkrete videnudvekslingsprojekter. DCL leverer nødvendig support, facilitering og kvalificering af myndighedsrådgivning, virksomhedssamarbejde og samarbejdsprojekter med offentlige institutioner. DCL er i dialog med eksterne aktører om behov for forskningsbaseret rådgivning og ydelser og medvirker derigennem til at muliggøre samarbejder om konkrete samfundsudfordringer. DCL understøtter konkrete projekter med kvalitetssikring og ledelsessupport hvor nødvendigt. Målet for DCL er dels at stille resultaterne af forskningen ved Arts til rådighed for danske og internationale myndigheder og samarbejdspartnere og dels i samarbejde med myndigheder og partnere at skabe og formidle ny, anvendelig viden.

dcl.au.dk

Alle grupper, Ekstern målgruppe, AU Kommunikation, Samarbejde