Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU-tandlæger scorede hattrick til international kongres i Chile

Tre tandlæger fra Institut for Odontologi, Aarhus Universitet, løb med 1., 2., og 3. præmie til international kongres i Chile. Priserne blev givet for forskernes videnskabelige indlæg.

30.09.2015 | Malene Løvig Nielsen

Fra venstre: Lars Bo Petersen, Louise Hauge Matzen og Gabriela Salationo Liedke.

Fra venstre: Lars Bo Petersen, Louise Hauge Matzen og Gabriela Salationo Liedke.

Sidst i august afholdt ”International Association for DentoMaxilloFacial Radiology” kongres for orale radiologer i Chile, og her blev tandlæger fra Aarhus Universitet hædret for deres videnskabelige indlæg. Louise Hauge Matzen modtog 1. præmien, Lars Bo Petersen 2. præmien og Gabriela Salatino Liedke 3. præmien. Der var syv forskere nomineret til de tre priser.

Forsker i billeddiagnostik

De tre tandlæger forsker i oral radiologi og specifikt i brugen af cone beam CT (CBCT)-scanninger. En CBCT-scanner er en forenklet udgave af den medicinske CT-scanner og er udviklet til hoved-hals-regionen. Den anvendes i tandlægepraksis og skaber et 3D billede af kraniet.

Louise Hauge Matzen undersøger brugen af CBCT-scanninger ved diagnostik af ikke-frembrudte tænder med henblik på, at der kan blive etableret evidensbaserede guidelines for, hvornår CBCT-scanninger skal anvendes. I Chile præsenterede hun sit studie af, hvilke røntgenbilleder danske tandlæger tager før kirurgisk fjernelse af ikke-frembrudte visdomstænder i underkæben, herunder hvor udbredte CBCT-scanninger er. I studiet har Louise Hauge Matzen vurderet kvaliteten af scanningsbillederne og billedernes indflydelse på at foretage yderligere røntgenoptagelser.

Lars Bo Petersen forsker i brugen af CBCT-scanninger i forbindelse med kirurgisk fjernelse af visdomstænder i underkæben. Målet med forskningen er at undersøge, om patienternes forløb efter operationen bliver mere komplikationsfrit, hvis det kirurgiske indgreb er baseret på en CBCT-scanning sammenlignet med den traditionelle 2D metode. I sit studie undersøger Lars Bo Petersen også ressourceforbruget, der er forbundet med at foretage CBCT-scanniger.

Gabriela Salatino Liedke forsker i, hvordan CBCT-scanninger kan bruges til at vurdere knoglen omkring tandimplantater. Hun undersøger, hvilke faktorer der har indflydelse på, hvor synlig knoglen omkring tandimplantater er i CBCT-billeder. Implantater kan være fabrikeret af forskellige typer af metal, som kan virke forstyrrende på scanningsbilledet og i sidste ende have indflydelse på patientens diagnose.

Yderligere oplysninger

Adjunkt Louise Hauge Matzen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
Direkte telefon: 8716 7457
louise.hauge.matzen@odont.au.dk 

Ph.d.-studerende Lars Bo Petersen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
lars.bo.petersen@odont.au.dk 

Ph.d.-studerende Gabriela Salatino Liedke
Gæsteforsker ved Aarhus Universitet, Institut for Odontologi

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Odontologi, Health, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen