Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU uddeler sin ældste videnskabspris

Professor Karl Anker Jørgensen og professor Torben Iversen modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2016. Ved den højtidelige ceremoni i Aulaen blev fem talentfulde ph.d.er også hædret. Arrangementet bød på traditionsrige taler, tankevækkende forskningsformidling – og tysk heavy metal.

25.05.2016 | Ida Hammerich Nielson

Professor i kemi Karl Anker Jørgensen, der hører til den ene procent mest citerede kemikere i verden, modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens videnskabspris 2016. Foto: Jesper Rais

Den ene prismodtager, professor i politisk økonomi Torben Iversen, er uddannet fra Aarhus Universitet men arbejder i dag på Harvard University. Foto: Lars Kruse

Aarhus Universitets Forskningsfond har hvert år siden 2003 uddelt priser til nogle få udvalgte ph.d.-studerende, der har gjort sig særligt bemærket for deres præstation. Foto: Lars Kruse.

Aulaen udgjorde en højtidelig ramme om ceremonien. Maleriet, der forestiller Carl Holst-Knudsen, var stillet frem i dagens anledning. Foto: Jesper Rais

”I dag fejrer vi evnen til at søge de dybere sammenhænge. For det er derved, at kemiske reaktioner bliver til nye landvindinger, socioøkonomiske teorier fører til nye samfundsindsigter og abstrakte ideer åbner nye og meningsfulde sammenhænge.”

Sådan sagde rektor Brian Bech Nielsen i sin indledende tale, da Aarhus Universitets ældste og vigtigste forskningspris - Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris – blev uddelt i en festpyntet aula onsdag d. 25. maj.

Kemi og politisk økonomi
Prismodtagerne er professor i kemi Karl Anker Jørgensen og professor i politisk økonomi Torben Iversen. Hver prismodtager fortalte efter overrækkelse af prisen kort om deres forskning.

Karl Anker Jørgensen indledte med udsagnet ”Der er kemi i alt” og førte herefter tilhørerne gennem en farverig rejse i kemiens verden, der blandt andet inkluderede videoklip med det tyske metal-band Rammstein.

Professor Torben Iversen blev præsenteret af sin gamle studiekammerat, dekan fra BSS Thomas Pallesen. Herefter holdt han et tankevækkende foredrag om politisk økonomi, hvori han argumenterede for, at den stigende ulighed i samfundet er en trussel mod demokratiet. En ganske svag accent afslørede, at Torben Iversen har boet i USA siden 1980’erne.

Ph.d.er blev hædret
Til ceremonien blev Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-priser uddelt til fem talentfulde ph.d.er, der forsker i så forskellige emner som engelsk dramatik, smeltende isskjolde, etnicitetsbegreber, HIV samt arbejds- og ansættelsesret.

Én af prismodtagerne er Anne Sophie Haarh Refskou, der holdt et kort oplæg om sin forskning i medfølelse i Shakespeares teaterstykker.

”Det betyder rigtig meget for mig at få denne pris, for den er et skulderklap og en anerkendelse af min forskning. Til daglig sidder man som ph.d.-studerende meget alene, så det er også sjovt at komme ud og dele min forskning med andre på denne måde,” siger Anne Sophie Haarh Refskou, der er færdig med sin ph.d. og i dag arbejder med undervisning på forskellige universiteter i London.

 

Læs mere om de to Holst-Knudsen modtagere

Læs mere om ph.d-prismodtagerne

Læs mere om baggrunden for Holst-Knudsen prisen

 

 

 

 

Bevillinger og priser, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Arrangement