Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

AU vil kvalificere forsknings- og uddannelsesdebatten på Folkemødet

AU vil bruge årets Folkemødet på Bornholm til blandt andet at kvalificere debatten om universiteterne og skubbe forskningens indflydelse længere ind på de politiske dagsordener.

27.05.2016 | Rikke Skovgaard Lindhard

Foto: Peter Bondo Christensen, AU

AU’s program på Folkemødet rummer både debatter om uddannelsesfødekæden fra grundskole til videregående uddannelser, klogere forskningsinvesteringer samt inddragende forskningsformidling om nogle af samfundets aktuelle udfordringer.

Programmet er særligt sammensat med det formål at få gjort forskning og uddannelse langt mere synlig i de politiske dagsordener, der fylder Folkemødets program.

”Hvis vi skal gøre universiteternes positive indflydelse på samfundet til en større del af den offentlige og politiske debat, nytter det ikke noget at sidde på hænderne. Vi skal være dér, hvor debatten er, kvalificere den og udnytte, at universitetets interessenter - både borgere, politikere, erhvervslivet og fondene - er samlet ét sted. Det gør Folkemødet til en vigtig platform for universitetet”, fortæller rektor Brian Bech Nielsen.

Højaktuelle forskningstemaer på programmet

De fire fakulteter er i år repræsenteret med hver deres faglige tema, som alle inviterer til dialog og en bred inddragelse af aktører. Blandt temaerne er lobbyisme, medborgerskab, humanioras rolle, sproguddannelser, fremtidens avancerede teknologier og prioritering i sundhedsvæsenet.

I sidstnævnte deltager blandt andre professor på Institut for Folkesundhed og Institut for Klinisk Medicin Rikke Søgaard, og hun ser mangfoldigheden af aktører som én af Folkemødets helt store styrker:

"Folkemødet er et helt fantastisk forum, fordi både borgere, politikere, forskere og fagprofessionelle kan mødes og debattere en kompleks, men også uundgåelig problemstilling. Prioritering i sundhedsvæsenet er et nødvendigt onde som principielt berører os alle. Jeg ser frem til at blive udfordret på mine teorier, og få en bedre indsigt i andre perspektiver”.

Øvrige samarbejdspartnere i programmet er Danske Universiteter, Aarhus Universitetshospital og Folkeuniversitetet i Aarhus.

Forskningsskibet Aurora er blevet signatur for AU 

Det er tredje gang, at AU deltager på Folkemødet med forskningsskibet Aurora som formidlingsplatform, og det muliggøres igen i år af et forskningstogt i Østersøen.

"Aurora er efterhånden blevet et trækplaster på Folkemødet og en velkendt signatur for AU’s tilstedeværelse blandt Folkemødets telte. Skibet fortæller i sig selv en historie, om hvor vidt vores forskning kan række, og det glæder mig, at det igen i år er lykkedes at få Folkemødet passet ind blandt skibets mange forskningstogter,” siger rektor Brian Bech Nielsen.

Folkemødet strækker sig over fire dage fra den 16.-19. juni i Allinge på Bornholm. Torsdag den 16. juni vil AU være vært for en uformel sammenkomst for de medarbejdere fra Aarhus Universitet, som deltager i Folkemødet i både faglige og private sammenhænge.

  • www.au.dk/folkemoedet kan du læse mere om programmet, se videoer og interviews samt følge AU live i de fire dage, Folkemødet varer.
  • Har du spørgsmål til AU's deltagelse, er du velkommen til at skrive til rsl@au.dk.

Fakta om Folkemødet

  • Folkemødet på Bornholm blev første gang afholdt 2011 og er inspireret af den svenske politikeruge ”Almedalsveckan”, der afholdes hvert år på Gotland.

  • Folkemødet er efterhånden blevet etableret som en fast og folkelig del af det politiske årshjul i Danmark, og tiltrak i 2015 gennemsnitlig 25.000 mennesker dagligt.

  • Ifølge en analyse foretaget af mediebureauet Operate har emner som demokrati, folkestyre, integration og beskæftigelse været nogle af højdespringerne på listen over de temaer, der har fyldt totalprogrammet de seneste to år.
  • Forskning og uddannelse lå i 2015 på en 5. plads over de 10 mest debatterede emner på Folkemødet.
Politik og strategi, Aarhus Universitet, Alle AU-enheder, Ekstern målgruppe, Forskningsårsstuderende, Kommende studerende, Offentligheden/Pressen, Ph.d.-studerende, Studerende, Teknisk/administrativ medarbejder