Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bæredygtig kost giver færre blodpropper i hjernen

Risikoen for blødninger eller blodpropper i hjernen falder, hvis du spiser bæredygtigt. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Stroke.

03.01.2022 | Helle Horskjær Hansen

Det giver færre blodpropper i hjernen, hvis kosten er grøn. Det viser et forskningsresultat, som Christina Dahm blandt andet står bag. Foto: AU Kommunikation.

Det giver færre blodpropper i hjernen, hvis kosten er grøn. Det viser et forskningsresultat, som Christina Dahm blandt andet står bag. Foto: AU Kommunikation.

Der skal flere grøntsager og mindre kød på tallerkenen. En undersøgelse fra Institut for Folkesundhed viser, at en bæredygtig kost ikke kun gavner klimaet, den gavner også din sundhed.

”Hvis man som voksen mand eller kvinde følger en bæredygtig kost og de nordiske anbefalinger for fuldkornsindtag, så ser vi en lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen,” fortæller Christina Dahm, der står bag undersøgelsen.

Det er vigtig viden, for et tidligere studie fra England fandt, at vegetarer havde en øget risiko for hjerneblødninger sammenlignet med kødspisere. En nyhed, der gik verden rundt.

”En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost, og eftersom vi skal til at spise mere bæredygtigt i fremtiden, var det et ret bekymrende resultat. Vores resultater viser, at det er sikkert at spise en bæredygtig kost,” siger Daniel Ibsen, som også har bidraget til studiet.

Plantebaserede bøffer på menuen

Forskerne brugte data fra den danske befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred. I alt deltog 57.053 voksne i alderen 50 til 64 år i undersøgelsen, hvor de blev spurgt ind til deres madvaner og livsstil i begyndelsen af 1990’erne. Forskerne har i de efterfølgende år kunne identificere, hvem der udviklede blødninger og blodpropper i hjernen.

”Den mad vi spiser, har en afgørende indflydelse på vores helbred, men påvirker ligeledes vores klima og miljø. Vi skal spise mere bæredygtigt, men det er naturligvis vigtigt, at det også er en sund kost,” siger Christina Dahm.

Ifølge Christina Dahm bør studiet følges op i forhold nutidens danske kostvaner, der i højere grad indeholder nye bæredygtige fødevarer som fx havremælk og plantebaserede bøffer samt studier, som undersøger mere konkret, hvordan danskerne kan blive bedre til at efterleve klimavenlige kostråd.

Først på året lancerede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen nogle klimakostråd, som minder om bæredygtig kost. De skal bidrage til at indfri klimalovens målsætning om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 og samtidig give folkesundheden et løft. 

De syv officielle danske klimavenlige kostråd

Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand

Bag om resultatet

  • Studiet er en befolkningsundersøgelse baseret på spørgeskemaer og en klinisk undersøgelse.
  • Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.
  • Kost, Kræft og Helbred undersøgelsen er finansieret af Kræftens Bekæmpelse.
  • Den videnskabelige artikel kan læses i det videnskabelige tidsskrift Stroke

Kontakt

 

Christina C. Dahm
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
ccd@ph.au.dk
23 32 18 75

 

Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Health, Videnskabelig medarbejder, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende