Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bag om ventetidsparadokset: Den diagnostiske ventetid har en prognostisk betydning ved kræft

Nyt internationalt studie af patienter med tyk- og endetarmskræft konkluderer, at diagnostisk ventetid har en prognostisk betydning.

25.08.2017 | Marlene Lauridsen

Foto: Colourbox

Ny, avanceret analyse af data fra mere end 10.000 danske, britiske, canadiske og spanske patienter med tyk- og endetarmskræft peger på, at flere ugers ventetid – fra første præsentation af symptomer i almen praksis og til diagnosen er stillet – er forbundet med højere tumorstadie og dermed en dårligere prognose for patienterne.

Studiet kaster empirisk og teoretisk lys over det såkaldte ventetidsparadoks og tilbageviser mange tidligere studier, der formentlig ubegrundet har konkluderet, at diagnostisk ventetid er uden betydning.

Længere diagnostisk ventetid er forbundet med mere avanceret kræftstadie

Data fra studiet er baseret på patientjournaler, registre, revideringer og spørgeskemaer, og indeholder blandt andet informationer om det diagnostiske interval - altså tiden fra første præsentation af symptom til diagnose. Derudover indeholder de informationer om første præsenterede symptomer i almen praksis, henvisningsveje, køn, alder og histologiske stadier.

Forskningsholdet bag analysen re-analyserede alle individuelle datasæt, og analyserede med samme metode et samlet individuelt patientdatasæt.

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at længere diagnostiske intervaller er forbundet med mere avancerede grader af tyk– og endetarmskræft. Undersøgelsen kan ikke definere en bestemt "sikker" ventetid, da længden af tiden fra første konsultation til henvisning ser ud til at have negativ virkning fra dag 1.

Yderligere oplysninger

Lektor Marie Louise Tørring
Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP) og Afdeling for Antropologi
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed og Institut for Kultur og Samfund
Telefon: +458716 2089
mlt@cas.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP