Der findes ikke en egentlig behandling til patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom, men kost og livsstil spiller en rolle for sygdommens sværhedsgrad. Professor Henning Grønbæk fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital undersøger nu, om mælkeproteiner givet som led i en højprotein-diæt kan bruges som behandling.
19.02.2020 |
I et nyt forskningsprojekt støttet af Arla Food for Health undersøger professor Henning Grønbæk virkningen af mælkeprotein i en diæt med højt proteinindhold på patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom. Han har særligt fokus på mælkeproteiner, for hypotesen er, at højprotein-diæt baseret på mælkeproteiner har en gavnlig og bedre effekt end kost baseret på planteproteiner.
Forventningen er, at ernæringsbehandling med mælkeprotein i kost med højt proteinindhold kan mildne sygdommen, bedre sukkerstofskiftet og have gavnlig indvirkning på fedtleverbetændelse og arvævsdannelse i leveren hos patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom.
Henning Grønbæk håber, at forskningsprojektet giver ny viden om behandling og kostretningslinjer for patienter med ikke-alkoholisk fedtleversygdom og kan føre til udviklingen af nye mælkebaserede proteinfødevarer, som muligvis også kan indgå i behandlingen af patienter med diabetes og fedme.
Arla Food for Health støtter forskningsprojektet med 5,6 mio. kr.
Professor, ph.d. og overlæge Henning Grønbæk
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Lever, Mave- og Tarmsygdomme
Mobil: 21 67 92 81
Mail: henning.gronbaek@clin.au.dk