Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bente Nyvad på tandfaglig mission i Chile

I september var professor Bente Nyvad inviteret til en kongres i Chile som hovedtaler. Her talte hun om cariesbehandling for 400 chilenske foskere og tandlæger. Hun besøgte også børnetandklinikker i fattige distrikter, hvor ’nursing bottle caries’ og manglende tandbørstning er et stort problem.

25.10.2016 | Lise Wendel Eriksen

Professor Bente Nyvad var hovedtaler og ordstyrer ved en konference i Chile. Her er hun sammen med institutlederen for Odontologi på los Andes-Universitetet, José Antonio Giménez.

Los Andes-universitetet i Santiago de Chile arrangerede for 15. gang en to dages-kongres for landets førende forskere og tandlæger. Emnerne berørte alle aspekter af forebyggende tandpleje herunder principper for minimal behandling af caries, og professor Bente Nyvad var inviteret som hovedtaler og kritisk ordstyrer under de chilenske forskeres foredrag.

”Det var en fantastisk oplevelse. Ud over at det var fagligt inspirerende at diskutere mit speciale med forskere og tandlæger fra den anden side af jorden, så mødte jeg også en helt utrolig imødekommenhed og gæstfrihed hvor end, jeg kom,” fortæller Bente Nyvad, der er professor i tandsygdomslære på IOOS.

’Sutteflaske-caries’ og manglende tandbørstning

I løbet af det ugelange besøg i det langstrakte sydamerikanske land undersøgte Bente Nyvad også børn på tandklinikker i mindre bemidlede distrikter. Og her var det tydeligt, at ’sutteflaske-caries’ og manglende tandbørstning er et stort problem.

”Herhjemme er det børnelærdom, at man skal børste sine tænder med fluortandpasta lige fra den første tand bryder frem. Det er det langtfra i Chile. Det skyldes nok, at Chile har drikkevandsfluoridering.  Derfor tror jeg, tandlægestanden lægger mindre vægt på mekanisk plakfjernelse i den tro, at vandets fluoridindhold løser problemet,” siger Bente Nyvad, der dog understreger, at børnene fik den nødvendige behandling, så snart de var på tandklinikkerne.

Ingen tandplejere

Tandplejerfunktionen findes ikke i Chile, og derfor brugte Bente Nyvad også taletiden på konferencen til at anbefale, man indfører en tandplejeruddannelse i landet, så der er nogen til at varetage det forebyggende arbejde.

”Mit bidrag var at tydeliggøre vigtigheden af at børste tænder med fluortandpasta og at reducere sukkerindtaget hos børn og voksne. Og hvis jeg har skubbet bare en lille smule til tandsundheden i Chile ved at møde op og tale om mit forskningsområde for de 400 deltagere på kongressen, så synes jeg, min mission er lykkedes,” slutter Bente Nyvad.

Bente Nyvads besøg på børnetandklinikken blev også til et nyhedsindslag på den chilenske tv-station ”Mega”. Bente Nyvad optræder fra 1:53 i indslaget.


Yderligere oplysninger

Professor, sektionsleder Bente Nyvad
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Tlf: 87 16 80 95
E-mail: NYVAD@dent.au.dk

 

 

Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Odontologi, IOOS, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, IOOS, SKT