Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Berlin - mulighedernes by?

David O. Andersen (MA '11) rykkede til Berlin uden job, bolig eller erfaring for at prøve lykken blandt Berlins mange start-up virksomheder.

11.12.2014 | AU Alumni

Da David Andersen afsluttede sin MA i Corporate Communications fra Aarhus School of Business i 2011 var jobmulighederne små for nyuddannede kommunikationsfolk i Danmark. Derfor rykkede han teltpælene op og drog til Berlin:

- Jeg tog chancen og tænkte, at det jo ikke var så langt hjem til Danmark, hvis det ikke lykkedes. Jeg vidste, at det er en meget international by med mange nystartede virksomheder og mange iværksættere, som kommer til byen for at starte nye virksomheder op. Og det var helt klart tiltrækkende. Jeg havde ikke noget job, jeg kendte én person i Berlin og havde derfor et meget lille netværk, så i starten handlede det meget om, hvor folk går hen, når de skal have et job. Der er selvfølgelig et officielt system, som du kommer i, når du er arbejdsløs, men jeg fandt meget hurtigt ud af, at det ikke er den mest effektive måde at finde et job på. Så jeg opdagede, at der er rigtige mange events, hvor folk fra iværksættermiljøet mødes for at skabe netværk, lære hinanden at kende og skabe idéer. Det var helt nyt for mig, siger David O. Andersen.


Læs: Eksport af talent: Hvordan får man størst glæde af mulighederne i udlandet


David O. Andersen - Jeg tog chancen og tænkte, at det jo ikke var så langt hjem til Danmark, hvis det ikke lykkedes.

Faktisk var alting nyt for David. De første par måneder gik med at opbygge netværk og finde sig til rette i en hverdag, hvor man ikke kender nogen i en fremmed by. Men det gik rigtig hurtigt på jobfronten:

- Der gik tre måneder, før jeg havde mit første job, men der gik ikke ret lang tid, før jeg havde mine første samtaler. Og det var selvfølgelig super vigtigt, for selvom jeg ikke fik job med det samme, havde jeg 4-5 samtaler de første to måneder, og det var meget motiverende i forhold til det, jeg havde oplevet i Danmark. Der var brug for det, jeg kunne og kunne tilbyde, og det havde jeg ikke oplevet i Danmark, siger David.

Davids første job var som en-mandskommunikationsafdeling i en nystartet app-virksomhed, hvor læringskurven var stejl, og han selv skulle finde sin jobfunktion. Det gav ham enormt meget erfaring og netværk, som han har brugt i de efterfølgende job hos startup virksomheder i Berlin.


Læs: Er danskere gode expats?


Den unge, internationale enklave David O. Andersen - Der er mange grupper på Facebook og LinkedIn, hvor der bliver slået job op, og så kan man skrive til personen, hvis man er interesseret.

I erhvervslivet i Berlin er der to paralle verdener. De gamle tyske virksomheder, som stadig holder på formaliteterne og den traditionelle tilgang til ansættelse, og de nye virksomheder, hvor det handler om, hvad folk kan og vil.

Der er mange grupper på Facebook og LinkedIn, hvor der bliver slået job op, og så kan man skrive til personen, hvis man er interesseret. Så på den måde er det meget mindre uofficielt og hurtigt. Min erfaring er, at det så kun er disse iværksættervirksomheder, der foregår på den måde. Hvis du skal søge hos et ældre tysk firma, så er der nogle helt andre standarder, kulturer og en anden måde at gøre det på. Og så kan det måske være sværere at komme igennem.


Læs: Nå til tops med dit LinkedIn-netværk: Råd fra en ekspert


Berlin mulighedernes by - Det lyder meget rosenrødt, når jeg snakker om det, men man skal også være forberedt på, at når det er en helt ny virksomhed, man starter op sammen med, så skal der lægges en masse timer. De nystartede virksomheder giver mulighed og plads til nyuddannede medarbejdere, som kan have svært ved at komme ind i de mere etablerede virksomheder. Og det er lærerigt men også enormt hårdt:

- Det lyder meget rosenrødt, når jeg snakker om det, men man skal også være forberedt på, at når det er en helt ny virksomhed, man starter op sammen med, så skal der lægges en masse timer. Man er kun de få medarbejdere, der nu en gang er, og et enormt arbejde foran sig. Så man skal være forberedt på at arbejde rigtig mange timer. 45-50 timer om ugen er ganske normalt, når man er med til at bygge en ny virksomhed op, siger David O. Andersen.


Tre hurtige til David O. Andersen:

Hvor kan man søge job i Berlin?
Facebook (kræver godkendelse af admin, før man kan blive medlem):
Berlin Startups 
Berlin Startup Jobs
 
LinkedIn:
Startup Berlin
Expats in Berlin – The Just Landed Expatriate Network
Social Media Berlin 

Skal man kunne tale tysk?
Nej overhovedet ikke. De fleste jeg kender hernede taler ikke tysk, og jeg taler sjældent tysk. Det hele foregår på engelsk. Og så lærer man jo bare en masse sprog af at bo i et andet land.

Hvilke profiler søger de nystartede virksomheder?
De nystartede søger ofte programmører og udviklere, da mange har en IT-løsning som fx en app eller en hjemmeside. Det er der meget fokus på hernede. Men jeg vil sige, at der er rigtig mange kommunikations- og markedsføringsstillinger også. Især fordi de fleste virksomheder har internationale ambitioner eller baggrund, så når man har nogle sprogkundskaber, er man eftertragtet. Men ellers designere og folk med baggrund fra handelshøjskolen er helt klart noget, der er eftertragtet.


Find ud af mere om David O. Andersen:

- Find ham på alumneportalen
- Følg ham på Twitter
- Connect på LinkedIn 


Har du taget et spændende karrierevalg, som du gerne vil dele med andre alumner? Så kontakt os på alumni@au.dk


Skrevet af Julie Løndahl Petersen, julielp@au.dk



 

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet