Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling fra PFA Pension sikrer bogudgivelse om de danske ministerier

Et historikerteam fra Aarhus Universitet har modtaget en bevilling fra PFA til at udgive 5. bind i serien De Danske Ministerier om den danske parlamentarismes historie. Modtager af den færdige bogudgivelse er Folketingets præsidium

13.11.2013 | Anja Kjærgaard

Værket med de første fire bind er en klassiker for alle, der interesserer sig for parlamentarisk historie og dækker i dag perioden frem til 1972.

”Da Schlüter-regeringen gik af i 1993, havde partierne Konservative og Venstre været regeringsbærende i mere end ti år, og regeringsafgangen i 1993 var spektakulær, da det skete som følge af Tamil-sagen. Den begivenhed og betydning for dansk folkestyre vil vi naturligvis belyse,” fortæller professor Thorsten Borring Olesen, der sammen med lektor Karen Gram-Skjoldager og lektor Niels Wium Olesen ligeledes fra Historie ved Aarhus Universitet skal fuldende det femte bind i serien om de danske ministerier.

Det femte bind er en fortsættelse af de fire tidligere bind med udgangspunkt i de enkelte ministeriers embedsperioder og samspillet mellem regering og folkestyre, herunder de parlamentariske aspekter ved lovgivningsarbejdet i de enkelte regeringsperioder. Derudover vil værket indeholde en biografi af alle ministre i perioden fra 1972-1993.

”Vi kan ikke kigge længere frem end til 1993, fordi 20-års reglen ikke giver adgang til arkiverne. Derfor holder vi os til perioden 1972-1993. Bind fem vil behandle væsentlige aspekter af den første oliekrise i 1973 under Anker Jørgensen. På det internationale felt afdækkes EF-medlemsskabet og dets betydning for dansk regeringsførelse og parlamentarisme. Endelig vil bindet også i den sene fase sætte fokus på de forandringer, der skete med orienteringen af dansk udenrigspolitik som konsekvens af Berlin- Murens fald i 1989 bl.a. eksemplificeret ved dansk udenrigspolitik i forbindelse med Golf-krigen og uafhængighedsbestræbelserne i Baltikum,” fortæller professor Thorsten Borring Olesen.


Fakta
Udgivelsen, De Danske Ministerier, blev oprindelig iværksat som led i fejringen af Pensionsforsikringsanstaltens 50-års-jubilæum (i dag kendt som PFA Pension), mens bind 4 udkom i forbindelse med 75-års-jubilæet i 1992. PFA Pension kan i 2017 fejre 100-års-jubilæum samtidig med at bind fem i serien foreligger.


Yderligere oplysninger
Professor Thorsten Borring Olesen
Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund – Historie
M: histbo@hum.au.dk
T: 8716 2208.

Bevillinger og priser, Alle grupper, Alle AU-enheder