Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling går til at undersøge Alzheimers-gen

Lektor Olav Andersen fra Aarhus Universitet har, sammen med udenlandske kolleger, modtaget en bevilling på 9.5 mio. kr. fra et fælles EU-program. Pengene skal gå til at forske i det såkaldte SORL1-gen, der betragtes som et af Alzheimers’ vigtigste risikogen, nogle varianter i genet endda som årsag til sygdommen.

14.01.2020 | Helle Horskjær Hansen

Olav Andersen sætter, sammen med udenlandske kolleger, det såkaldte SORL1-gen under lup i forskningsprojektet, der er støttet med 9,5 mio. kr.

Olav Andersen sætter, sammen med udenlandske kolleger, det såkaldte SORL1-gen under lup i forskningsprojektet, der er støttet med 9,5 mio. kr.

Alzheimers er den mest almindelige form for demens, og der findes stadig ingen behandling af sygdommen, som op mod 50.000 danskere lider af.

Olav Andersen fra Institut for Biomedicin skal nu, sammen med kolleger fra Tyskland, Tjekkiet og Holland, undersøge, hvilken rolle genet SORL1 spiller i forhold til udviklingen af Alzheimers. Bevillingen, der gør det muligt kommer fra JPND – et fælles EU-program inden for neurodegenerative sygdomme, som Innovationsfonden og Veluxfonden også er en del af.

Forskerne ved endnu ikke med sikkerhed, hvilke varianter af genet, der forårsager sygdommen, hvilke varianter, der forøger risikoen, og hvilke varianter, der er godartede.

”Op til to procent af alle Alzheimers patienter har en syg eller en stærk risikoforøgende variant af SORL1-genet, mens en endnu større del af patienterne bærer en SORL1-variant, som vi ikke kender virkningen af,” forklarer Olav Andersen.

Derfor er der et stort behov for at identificere og evaluere SORL1-varianter, før man kan tale om en klinisk diagnose af Alzheimers forbundet til SORL1.

”Dernæst skal vi udvikle en brugbar metode til at måle effekten af varianterne, for på sigt at kunne udvikle medicin, der er skræddersyet til demente, som bærer en af sygdomsvarianterne, fortæller Olav Andersen.

Kontakt

Lektor Olav Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: (+45) 20 37 07 40
E-mail: o.andersen@biomed.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder