Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling: Kræftpatienter donerer levende hjerneceller til forskere

Med en bevilling på 3,5 mio. kr. fra Lundbeckfonden kan professor Marco Capogna fra Aarhus Universitet sammen med forskere fra USA skaffe ny viden om de mange forskellige typer nerveceller, der får den menneskelige hjerne til at arbejde. Det kan få betydning for udvikling af medicin mod blandt andet demens og for genoptræning efter en blodprop i hjernen.

07.01.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Marco Capogna fra Institut for Biomedicin får bevilling til forskning i nerveceller. Foto: Privat.

Marco Capogna fra Institut for Biomedicin får bevilling til forskning i nerveceller. Foto: Privat.

I løbet af nogle måneder vil tiloversblevne celler fra hjernetumor-operationer, som udføres af neurokirurgerne på Aarhus Universitetshospital, komme til at spille en helt central rolle i kortlægningen af nervecellerne i menneskets hjernebark.

Det sker, når professor Marco Capogna fra Institut for Biomedicin sammen med sin amerikanske kollega, neuroforskeren Jonathan Ting fra the Allen Institute for Brain Science i Seattle i USA, sætter gang i det projekt, de netop har fået 3,5 mio. kr. fra Lundbeckfonden til.

De to forskere vil skaffe ny viden om nervecellerne i den menneskelige hjernebark ved hjælp af analyser af levende hjerneceller. Og mens det kliniske team ledet af klinisk lærestolsprofessor Jens Christian Hedemann Sørensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital udfører neurokirurgien, står Marco Capogna og hans team for at undersøge nervecellerne i hjernebarken – den del af vores hjerne, som blandt andet spiller en central en central rolle for indlæring og evnen til abstrakt tænkning, og som bliver udfordret, når man rammes af fx demens eller en blodprop.

Kontakt

Professor Marco Capogna
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og DANDRITE
Telefon: 87 16 84 07
Mail: marco.capogna@biomed.au.dk

Denne omtale er baseret på pressemateriale fra Lundbeckfonden.

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder