Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling skal sætte fokus på immundefekter

Trine Hyrup Mogensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget en økonomisk håndsrækning fra Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom til at undersøge immundefekter hos patienter med hjernebetændelse.

11.03.2014 | Helle Horskjær Hansen

Med nye metoder vil Trine Hyrup Mogensen analysere hele arvemassen hos patienter med hjernebetændelse. Den nye viden skal forbedre forebyggelsen og behandlingen af patienter med hjernebetændelse.

Med nye metoder vil Trine Hyrup Mogensen analysere hele arvemassen hos patienter med hjernebetændelse. Den nye viden skal forbedre forebyggelsen og behandlingen af patienter med hjernebetændelse.

Hvorfor bliver nogen mennesker ramt af hjernebetændelse med herpesvirus? Det er et af de spørgsmål, Trine Hyrup Mogensen gerne vil finde svar på. Og med en bevilling fra Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom på 1.204.636 kroner er hun kommet et skridt nærmere.

”I det aktuelle forskningsprojekt vil vi med genetiske og molekylærbiologiske metoder klarlægge, om der er en underliggende immundefekt hos de patienter. En immundefekt, der resulterer i utilstrækkelig produktion af det antivirale stof interferon ved virusinfektioner i centralnervesystemet,” forklarer Trine Hyrup Mogensen.

Forebyggelsen og behandlingen skal forbedres

Med nye metoder vil Trine Hyrup Mogensen og hendes kollegaer analysere hele arvemassen hos patienter med hjernebetændelse.

”Gendefekter vil blive undersøgt i cellestudier for at fastslå den funktionelle betydning. Viden om immundefekt hos patienter med hjernebetændelse kan have betydning for forebyggelse, tidlig behandling med interferon og genetisk rådgivning af familien,” siger hun.

Trine Hyrup Mogensen håber at opnå ny viden om basale immunologiske mekanismer i immunforsvaret mod virusinfektioner i hjernen. En ny viden, som forhåbentligt på sigt skal føre til forbedret forebyggelse og tidlig behandling af patienter med denne alvorlige infektionssygdom.

Bevillingen vil finansiere forskningstid sammen med en halv klinisk stilling på infektionsmedicinsk afdeling Q, Aarhus Universitetshospital. Desuden vil bevillingen gå til at lave gensekventeringer, så forskerne kan inkludere så mange patienter som muligt i studiet. Det vil styrke studiet og øge mulighederne for at opnå ny viden på området. Endelig vil bevillingen være en del af et satsningsområde inden for styrket diagnostik og behandling af voksne patienter med primære immundefekter i regi af International Center for Immunodeficiency Diseases (ICID) på Aarhus Universitetshospital.

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d., dr.med. Trine Hyrup Mogensen
Aarhus Universitet Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, SKS
trine.mogensen@dadlnet.dk

Navnenyt, Alle grupper, Health, Institut for Klinisk Medicin, Ekstern målgruppe