Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling til aarhusiansk forskning i kroniske nervesmerter

I et laboratorium på Aarhus Universitet er forskere i gang med at undersøge, hvad nervesystemets støtteceller betyder i forhold til udviklingen af kroniske nervesmerter. Forskningen står lektor Christian Vægter i spidsen for, og han har netop modtaget fem mio. kr. fra Lundbeckfonden til at videreføre studiet.

24.10.2019 | Helle Horskjær Hansen

Christian Vægter har netop modtaget en bevilling på fem mio. kr., som en del af Lundbeckfondens Ascending Investigators-program, der gives til erfarne og talentfulde forskere.

Christian Vægter har netop modtaget en bevilling på fem mio. kr., som en del af Lundbeckfondens Ascending Investigators-program, der gives til erfarne og talentfulde forskere.

Kroniske smerter påvirker mere end 300.000 personer i Danmark, og symptomerne varierer meget fra person til person.

Med bevillingen, Ascending Investigator Grant på fem mio. kr., fra Lundbeckfonden kan Christian Vægter og hans forskerkolleger fortsætte deres søgen efter svar på, hvordan nervesystemets støtteceller, også kaldet gliaceller, er involveret i udviklingen af kroniske smerter i det perifere nervesystem, det vil sige de nerver, der går fra hjernen og rygmarven ud til resten af kroppen.

”Vi undersøger, hvordan gliacellerne ’taler’ sammen med de sunde nerveceller, og hvordan deres indbyrdes balance forstyrres, når nerverne beskadiges. Hver nervecelle er dækket af et dusin af de såkaldte satellit-gliaceller og hundredvis, nogle gange tusinder, af en anden celletype, Schwannske celler,” forklarer Christian Vægter.

Det betyder, at gliacellerne er perfekt placeret i forhold til at påvirke nervecellernes funktion.

”Fordi de sidder klistret op ad nervecellen og fuldstændigt indkapsler denne, ’nurser’ den og sikrer dens funktion. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan manipulere gliacellerne til at hjælpe nervecellerne med at opføre sig normalt igen,” siger Christian Vægter.

Kontakt

Lektor Christian Vægter
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 61 30 36 42
Mail: cv@biomed.au.dk

Navnenyt, Ph.d.-studerende, Health, Health, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder