Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Bevilling: Sværhedsgraden af skizofreni skal måles

Læge og lektor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop modtaget en bevilling på 2,6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til at afprøve en ny metode til at måle sværhedsgraden af skizofreni.

14.12.2017 | Helle Horskjær Hansen

Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, men det er en sygdom, der kan behandles. I den forbindelse er det væsentligt at kunne følge sygdommens sværhedsgrad for at sikre, at behandlingen har den ønskede effekt.

Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom, men det er en sygdom, der kan behandles. I den forbindelse er det væsentligt at kunne følge sygdommens sværhedsgrad for at sikre, at behandlingen har den ønskede effekt.

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har udviklet en ny metode til at måle sværhedsgraden af skizofreni. Dog mangler der en klinisk afprøvning af metoden inden, den kan tages i brug i praksis. Bevilllingen fra Danmarks Frie Forskningsfond skal gå til projektet "Validation of PANSS-6: A Brief Rating Scale Measuring the Severity of Schizophrenia."

Når sværhedsgraden af en psykisk sygdom skal måles, anvendes en såkaldt ’rating skala’, hvor sværhedsgraden af sygdommens symptomer bliver vurderet på baggrund af observation og interview af patienten. Hvert symptom får tildelt en score på en fastsat skala. Den sammenlagte score bliver således et udtryk for sygdommens aktuelle sværhedsgrad. Ved skizofreni er den mest anvendte rating skala den såkaldte ”Positive and Negative Syndrome Scale” (PANSS). 

PANSS dækker 30 symptomer og det tager cirka en time at udføre en måling med denne skala. I en travl hverdag på et hospital er det ikke muligt, at bruge så lang tid på en måling af sværhedsgraden hos hver enkelt patient – og derfor bliver det ofte ikke gjort.

Søren Dinesen Østergaard har, sammen med sine kolleger, vist, at man formentlig kan nøjes med at vurdere seks af de 30 PANSS symptomer uden at tabe væsentlig information om sværhedsgraden. Denne ”PANSS-6” rating tager kun cirka 15 minutter at gennemføre.

Kontakt

Læge, Ph.d. og Lektor Søren Dinesen Østergaard
Jens Christian Skou Junior Fellow, Aarhus Institute of Advanced Studies
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Forskningsenheden for Psykoser
Mobil: 61 28 27 53
sdo@clin.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder