Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Billeder af forsøgsdyr – kender du reglerne?

De uskrevne retningslinjer for, hvordan du må bruge og opbevare billeder af forsøgsdyr, er nu nedfældet på papir og web.

06.05.2021 | Line Rønn

Når studerende bruger billeder af forsøgsdyr til faglige formål, skal det godkendes af en hovedvejleder eller gruppeleder. Stockfoto: Pexels

For langt de fleste er det anvendt forskningspraksis og sund fornuft – men nu kan du orientere dig i en oversigt over gældende retningslinjer for brug af billeder og film af forsøgsdyrene på Health.

Fakultetets dyrevelfærdsudvalg har taget initiativ til at udarbejde retningslinjerne, som fra denne uge findes på hjemmesider henvendt til både ansatte og studerende.

”Vi oplever heldigvis, at alle er gode til kun at bruge billederne i fagligt relevante situationer. Men vi gik i gang med at udforme retningslinjerne, da vi fik en henvendelse fra en studenterforening, som havde konkrete spørgsmål om håndtering af billeder og film af forsøgsdyr,” fortæller leder af dyrestaldene på Biomedicin Jakob Harslund.

I takt med at vi deler stadig mere indhold på sociale medier og Internettet generelt, skal retningslinjerne afbøde uheldige sager, hvor forsøgsdyr bliver udstillet i sammenhænge, der ikke er relevante for forskning.

Der er to ting, vi skal huske

Selv om der ikke er revolutionerende nyt eller store overraskelser i retningslinjerne, er der alligevel to ting, vi skal minde os selv og hinanden om, vurderer Jakob Harslund:

”Materialet må ikke ligge på private devices – det er den regel, folk mest skal mindes om. Der er gråzoner, fx kan det være svært at skelne mellem en privat computer og en arbejdscomputer - eller du kan have en arbejdstelefon, som du også bruger privat. Men materialet skal over på de lukkede drev,” siger han.

Det andet punkt på listen over retningslinjer, som måske kræver fornyet opmærksomhed, er, at studerendes brug af billeder af forsøgsdyr til faglige formål skal godkendes af en hovedvejleder eller gruppeleder, før billeder kan anvendes.

”Det er klart, at studerende gerne vil bruge en masse film og billeder i opgaver og afleveringer. Det er helt relevant, det skal bare godkendes,” forklarer Jakob Harslund.

”Billeder kan bruges forkert, eller de kan opbevares ufornuftigt. Det er stadig den enkeltes ansvar at sørge for, at billederne fx ikke bliver delt med familie og venner eller den store offentlighed, men med retningslinjerne er man bedre klædt på til at undgå det,” siger han.

Retningslinjerne kan bl.a. findes på Dyrevelfærdsudvalget på Healths hjemmeside – og du kan læse dem herunder:

 

Retningslinjer for brug af billeder af forsøgsdyr

Formålet med retningslinjer for brug af billeder (billeder/video) af forsøgsdyr er at undgå, at forsøgsdyr bliver udstillet i sammenhænge, der ikke er relevante for forskning.

Retningslinjerne anvendes af medarbejdere, ph.d.-studerende og studerende, som har adgang til brug af forsøgsdyr ved Health på Aarhus Universitet.

 

  • Der skal være faglig begrundelse for at bruge billederne
    Forskere, ph.d.-studerende og studerende må bruge billeder/video af forsøgsdyr, hvor det er fagligt påkrævet. Det er eksempelvis i undervisningsmateriale, i studerendes rapporter, i publikationer og i ansøgninger til fonde. Studerendes brug af billeder af forsøgsdyr til faglige formål skal godkendes af hovedvejleder eller gruppeleder, før billeder kan anvendes.
  • Opbevaring
    Efter anvendelse skal billeder/video af forsøgsdyr slettes fra arbejdscomputer, telefon eller tablet eller flyttes til en sikker AU-enhed fx et fællesdrev. Billeder/videoer af forsøgsdyr må ikke opbevares på privat computer, tablet eller telefon og må ikke spredes på websites eller sociale medier. Sociale medier forstås som blogs, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn, Messenger, TikTok, Snapchat etc.
  • Studenterforeninger
    Studenterforeninger må bruge billeder/video af forsøgsdyr på deres foreningssites under forudsætning af, at billederne har et fagligt formål, og at disse hjemmesider på ingen måde er offentligt tilgængelige. Studenterforeningerne skal have tilladelse af lederen af dyrefaciliteten til at bruge billeder/video af forsøgsdyr. 
  • Medier og offentlighed
    Institutleder og leder af dyrefaciliteterne tager sammen med deres kommunikationspartner stilling til journalister og mediers adgang til billeder og optagelser af forsøgsdyr, når henvendelsen kommer.

 

Administration (Faglighed), Health, Videnskabelig medarbejder, Administrativt, Health, Forskning, Institut for Biomedicin, Forskning, Udvekslingsstuderende, Teknisk/administrativ medarbejder