Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Biomediciner bekæmper kræftceller med genmodificeret virus

Lektor David Olagnier fra Institut for Biomedicin får et Lundbeckfonden Fellowship til at forske i behandling af prostatacancer og lungecancer med en genmodificeret virus. Han får 10 mio. kr. over de næste fem år og kan nu etablere sin egen forskningsgruppe.

17.06.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Lektor David Olagnier kan nu etablere sig som forskningsleder og intensivere sin forskning i onkolytisk virus. Foto: Lundbeckfonden.

Lektor David Olagnier kan nu etablere sig som forskningsleder og intensivere sin forskning i onkolytisk virus. Foto: Lundbeckfonden.

En af de kræftbehandlinger, som er under udvikling, handler om at bekæmpe cancerceller med en genmodificeret virus, en onkolytisk virus, der fungerer som et ’præcisionsmissil’. De genmodificerede viruspartikler går målrettet efter kræftceller, som de trænger ind i og ødelægger, uden at lave skader på sundt væv. Når den genmanipulerede virus først er kommet ind i kræftcellerne, kan den producere molekyler, som styrker kroppens eget immunsystem og ultimativt slå cancercellerne ihjel ved at få dem til at briste.

David Olagnier skal med fokus på prostatacancer og lungecancer forske i netop onkolytisk virus-behandling de næste fem år. I første omgang i celleforsøg og derefter i museforsøg. Håbet er, at resultaterne viser sig så lovende, at behandlingen kan tilbydes til patienter.

Det er 14. gang, Lundbeckfonden tildeler fellowships, og også denne gang er de udpegede yngre, men veletablerede forskere, som nu får mulighed for at etablere deres egen forskningsgruppe.

Omtalen er baseret på Lundbeckfondens pressemateriale.

Kontakt

Lektor David Olagnier
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mail: olagnier@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Ph.d.-studerende, Ekstern målgruppe, Health, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health